пʼятниця, 04 грудня 2020 11:50

З'явилася перша універсальна кредитна картка

Виповнюється 70 років від появи першої універсальної кредитної картки - Diners Club.

Кредитні картки, які випускали окремі магазини чи компанії, стали популярними на початку XX ст. Однак, щоб здійснити покупку в кількох торгових точках потрібно було носити із собою велику кількість таких карток, повідомляють у Музеї грошей НБУ.

Рішення проблеми 1949 року запропонував нью-йоркський бізнесмен Френк Макнамара. Його ідея полягала у створенні компанії-посередника між покупцем і продавцем, що випускала б кредитні картки, які приймали б більшість торгових точок.

Одного разу, бізнесмен не зміг розплатитися за вечерю у ресторані, адже забув гаманець у іншому піджаку. Ця ситуація надихнула його на створення Diners Club – клубу ресторанних завсідників. Головна мета – не обмежувати витрати постійних відвідувачів ресторанів готівкою, яку вони мають при собі, а дати можливість витрачати більше.

Клуб видавав своїм членам кредитні карти для розрахунку в 14 ресторанах, які уклали з ним договір, а також виступав поручителем за зобов'язаннями своїх членів, оплачуючи їхні рахунки. Раз на місяць члени клубу отримували виписку і протягом 2 тижнів повинні були виплатити організації всю суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянські рублі заборонили в Україні

Частину операційних витрат сплачували партнери клубу, тобто самі ресторани, адже карта збільшувала їх виручку за відсутності ризику. Для цього запровадили комісію 5-7% суми покупки, яку виплачували продавці товарів. Окрім того, встановлювали щорічний збір за випуск і обслуговування карти – $5.

Компанія Diners Club стартувала 1950 року з капіталом $75 тис. До кінця року в організації було майже 20 тис. клієнтів, а її картки приймали 285 ресторанів. Із середини 1950-х Diners Club розпочав свою міжнародну діяльність, ставши першою міжнародною платіжною системою, що працює з кредитними картами.

Автор: НБУ
  Перші кредитні картки
Перші кредитні картки

За рік до Френка Макнамари приєднався ще один підприємець, який організував бізнес у Лос-Анджелесі за схожою схемою, – Альфред Блумінгдейл. Завдяки компанії "Dine&Sign". Він залучив ще близько 25 ресторанів.

1952-го картку Diners Club приймали уже в 400 ресторанах, 30 готелях, 200 агентствах із прокату автомобілів і 5 квіткових магазинах. Наступного року картка отримала міжнародний статус. Її приймали в різних торгових точках Великої Британії, Канади, Мексики, Франції та на Кубі.

Багато банків мотивують клієнтів - власників платіжних карток - і залучають нових так званим кешбеком. Таку модель бонусів може повністю знищити ухвалення зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів.

Зараз ви читаєте новину «З'явилася перша універсальна кредитна картка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі