пʼятниця, 22 травня 2020 12:01

"Золота" гречка, або як змінилися ціни під час другого місяця карантину

"Золота" гречка, або як змінилися ціни під час другого місяця карантину
На вартість гречки впливають психологічні фактори. Фото: pixabay.com

У квітні найбільше подорожчала цибуля ріпчаста. Ціна зросла на 65,26%. На другому місці - гречка. Додала 17,99%.

"Гречка є надзвичайно чутливим для внутрішнього ринку продуктом, динаміка цін на яку визначається переважно психологічними чинниками. Найвища середня ціна на гречану крупу у квітні була в Донецькій області - 40,30 гривень за кілограм. У Черкаській кілограм продавали по 39,21 гривень, Київській - 39,16 гривень. Найдешевше гречка коштувала Дніпропетровській і Тернопільській областях - на рівні 33 гривень за кілограм", - каже директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, передає пресслужба організації.

Водночас у грудні 2019-го найдорожче гречка коштувала у Київській області - 31,74 грн/кг. На Закарпатті продавали по 30,34 грн/кг. Найдешевшу крупу можна було придбати у Тернопільській, Вінницькій та Житомирській областях - на рівні 26,50 грн/кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магазини штрафуватимуть за підняття цін

Крім того, у квітні на 14,43% подорожчала картопля, 12,89% - капуста, 11,27% - яблука.

Подешевшали куряче філе та тушка. Ціни впали на рівні 14%. Сало стало доступнішим на 1,46%, пшоно - на 1,22%.

Із початку травня уряд дозволив відкривати продовольчі ринки. Мають дотримуватися обмежень: продавцям і покупцям повинні міряти температуру, територія - дезінфікуватися, на входах - стояти антисептики. Необхідно ходити в масках. Торговці повинні сидіти за захисними екранами і на відстані у три метри одне від одного. На кожні 10 квадратних метрів має бути не більше одного покупця.

Зараз ви читаєте новину «"Золота" гречка, або як змінилися ціни під час другого місяця карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі