вівторок, 10 липня 2018 15:49

Жоден учасник ринку електроенергії не має ринкової влади - АМКУ

Жоден учасник ринку електроенергії не має ринкової влади - АМКУ
Глава Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв заявив, що на ринку електроенергії немає монополії. Фото: "Антикор"

На ринку електроенергії немає монополії, оскільки жодна компанія - учасник ринку не має реальної ринкової влади. Про це заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв.

В АМКУ констатують, що ринок генерації електроенергії є високо центрованим: є великі продавці в особі Енергоатому та ДТЕК, та покупець Енергоринок з часткою 100%.

При цьому компанії не мають реальної ринкової влади, відповідно, не можуть диктувати свої умови на ринку, не можуть обмежувати конкуренцію, не можуть впливати на ціну або створювати штучний дефіцит. Це пов'язано з тим, що діяльність компаній чітко регулюється: є типові договори і ліцензійні умови, обсяги визначаються балансами, тарифи встановлюються НКРЕКП, а ціни - правилами ОРЕ. Крім того, всі оперативні команди і розпорядження оператора системи передачі підлягають безумовному виконанню всіма суб'єктами господарювання, об'єкти електроенергетики яких підключені до ОЕС України.

"Ринкова влада зазначених суб'єктів господарювання могла б бути реалізована, якби не діяли адміністративні обмеження у вигляді державного регулювання з боку НКРЕКП, Міненерговугілля, КМУ, а також обмежень, встановлених Законом та Правилами ринку", - відзначають в АМКУ.

Раніше аналогічну думку висловлювали експерти енергоринку. Так, президент Енергетичної асоціації України Василь Котко заявляв, що ціни на електроенергію і обсяги її виробництва повністю контролює держава, а тому учасники ринку і споживачі не мають ринкової свободи.

Зараз ви читаєте новину «Жоден учасник ринку електроенергії не має ринкової влади - АМКУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі