понеділок, 15 квітня 2019 14:31

Знайшли спосіб, як позбутися боргів: президент підписав кодекс про банкрутсво

Знайшли спосіб, як позбутися боргів: президент підписав кодекс про банкрутсво
Справи про банкрутство фізичної особи повинен розглядати Господарський суд за місцем її проживання. Фото: zakon.temaretik.com

Президент Петро Порошенко підписав кодекс про банкрутство.

"Сьогодні я підписав закон про банкрутство. Однак мав деякі зауваження до нього", — заявив президент на зустрічі з представниками бізнесу.

Кодекс про банкрутство Верховна Рада прийняла у другому читанні 18 жовтня 2018-го. Таким чином, людям, які не можуть розрахуватися з боргами за кредитами, дозволили оголошувати себе банкрутами.

Справи про банкрутство фізичної особи повинен розглядати Господарський суд за місцем її проживання. Заяву може подати той, хто має борг за кредитами не менше 30 мінімальних заробітних плат. Або людина, яка протягом 2 місяців не сплачує половину платежів за позиками. Також повинна бути постанова державного виконавця, що у позичальника немає майна, за рахунок якого можна розрахуватися з кредитом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд захистив громадян від колекторів: подробиці

У заяві боржник описує всі свої приватні борги, банківські кредити. Суд відкриває провадження про неплатоспроможність. Припиняють нараховувати відсотки, штрафи та пені. Разом із заявою до суду людина подає план, як розраховуватиметься з боргами. Можна пропонувати продати якесь майно. Після завершення всіх процедур суд виносить рішення про звільнення боржника від боргів.

Протягом 5 років із дня набрання чинності Кодексу про банкрутство будуть діяти особливі умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб в іноземній валюті. Їх переведуть у гривню за курсом Нацбанку на дату подання заяви про неплатоспроможність до Господарського суду. Боржник погашатиме кредит у 100-відсотковому розмірі від ринкової вартості квартири чи будинку. Її визначатиме банківський оцінювач. Цю суму пропорційно зменшать до частини тіла валютного кредиту, який вже погасили.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спосіб, як позбутися боргів: президент підписав кодекс про банкрутсво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі