вівторок, 01 березня 2011 13:39

Життя у Києві коштує 5,5 тисяч гривень на місяць - ЗМІ

Життя у Києві коштує 5,5 тисяч гривень на місяць - ЗМІ

Столична сім'я з двох осіб працездатного віку витрачає в місяць в середньому близько 5520 грн. При цьому річна вартість споживчого кошика становить 66 тис. 230 грн.

Про це свідчать результати розрахунків, проведених редакцією ЛігаБізнесІнформ.

За основу брали переліки базових товарів і послуг з постанови Кабміну "Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення" N656 від 14 квітня 2000 року. Базові списки були змінені і доповнені, враховуючи актуальні реалії та потреби.

Враховувалося, що сім'я не платить за оренду житла, але платить за послуги ЖКГ, оновлює меблі та гардероб раз на рік, користується таксі та громадським транспортом, володіє сучасною побутовою технікою та засобами зв'язку, але не має особистого автотранспорту.

Експерти, опитані редакцією, оцінили вартість київського життя в діапазоні від 3000 до 6550 грн на місяць. При цьому, за їхніми прогнозами, витрати сім'ї через рік, у лютому 2012 року, можуть вирости на 30%.

Згідно з результатами дослідження, найбільшу частку у витратах середньої київської сім'ї займають продукти харчування. На них припадає 32% у загальній структурі витрат. Аналітики оцінили витрати на продовольство на рівні 40-60%.

На другому місці у киян - витрати на транспорт, а також меблі і техніку (по 11%), що в перерахунку на місяць становить трохи більше 600 грн.

Послуги ЖКГ, як свідчать розрахунки, "з'їдають" більше 300 грн на місяць з бюджету сім'ї, займаючи близько 6% у структурі витрат. Опитані аналітики вважають, що на оплату житла та комунальних послуг у киян йде близько 15% від загальної суми витрат.

На оновлення гардеробу, зокрема, йде 400-500 грн в перерахунку на місяць.

Дослідження також показало, що на базові ліки українці витрачають на місяць не менше 1% своїх коштів, або близько 55,2 грн.

Зараз ви читаєте новину «Життя у Києві коштує 5,5 тисяч гривень на місяць - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі