вівторок, 12 вересня 2017 18:12

Зерно і корупція

Зерно і корупція

Основним чинником, який стоїть на заваді соціальному та економічному прогресу в Україні є корупція. Вона має здатність зводити нанівець будь-які реформи в країні, а також спричиняє відчуження країни у світовому просторі.

За даними дослідження, проведеного аудиторською компанією Ernst&Young – Україна опинилася на першому місці за рівнем корупції серед 41 країни Європи, Близького Сходу, Індії та Африки.

Виняткових розмахів корупція набрала в аграрному секторі, яскравим прикладом якої, донедавна, була ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

За словами Максима Мартинюка, першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України, особливо ці проблеми були пов'язані з неефективним попереднім менеджментом, в продовж 2013-2014 років.

Так, невідомі посередники продавали зерно офшорним корпораціям експортуючи українську: пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Корпорація купувала продукцію, завантажувала кораблі, доправляла товар, але покупці розрахувалися з офшорів і жоден долар на рахунки ДПЗКУ не надходив. Одне з поважних інтернет видань інформує, що за найскромнішими підрахунками, через ДПЗКУ за 2013-2014 роки було вимито близько 5 млрд грн. Половина цих коштів була виведена з компанії у 2014 році.

Вітер змін

Спеціалісти з агропромислового розвитку вважають, що внаслідок ефективної кадрової роботи уряду прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, за останній час, відносно керівництва ПАТ "ДПЗКУ", підприємство в 2017 році демонструє рекордні показники, боротьбу з корупцією та має амбітні плани на майбутнє.

Запорукою цього стала активна антикорупційна робота нового менеджменту Корпорації, прозорість та відкритість в прийнятті рішень.

Факти говорять самі за себе:

- По всім боржникам, що залишилась у спадок від попередніх керівників Товариства по договорах, укладених в 2013 - 2015 роках подані позовні заяви до відповідних судових органів, більшість позовів задоволено в повному обсязі та направлено вимоги про погашення боргу, хоча є випадки коли внаслідок довготривалої процедури розгляду справ судовими органами, зумисного затягнення боржниками розгляду позовних заяв про стягнення заборгованості, розгляді справ у міжнародних судах, боржників вже визнано банкрутами або вони є неплатоспроможними.

- За результатами перевірок філій підприємства, здійснених керівництвом ПАТ "ДПЗКУ", в ході виконання плану роботи за 2016/2017 маркетинговий рік, встановлено ряд порушень, які призвели до втрат фінансових та матеріальних. Наприклад:

1. В ході перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності філії ПАТ "ДПЗКУ" "Богданівецький КХП", проведено інвентаризацію залишків зернопродуктів та встановлено нестачі: пшениці 6 класу врожаю 2016 року в кількості 4 410,945 т на суму 17 254,7 тис. грн; жита 1класу 2016 року в кількості 93,430 т на суму 369,0 тис. грн, сої 2015 року в кількості 5,250 т на суму 56,9 тис. грн; сої 2016 року в кількості 212,424 т на суму та 2 302,3 тис. грн; насіння соняшнику в кількості 31,633 т на суму 303,7 тис. грн. За результатами перевірки, ключові посадові та матеріально-відповідальні особи звільнено з підприємства, а матеріали відносно протиправної діяльності відправлено до відповідних правоохоронних органів;

2. За ініціативою керівництва ПАТ "ДПЗКУ", Буринським відділенням поліції Конотопського відділу поліції Головного управління національної поліції в Сумській області, відкрито два кримінальних провадження за фактами службового підроблення та службової недбалості, вчинених посадовими особами філії "Буринський елеватор" під час виконання планових завдань по заготівлі зернових та його відвантаженні у рамках зовнішньоекономічних контрактів 2016/2017 маркетингового року;

3. Боргові зобов'язання виникли у зв'язку з не відвантаженням зерна кукурудзи, що належить ПАТ "ДПЗКУ", яке зберігало ТОВ "АПК "Докучаєвські чорноземи" на зерновому складі, згідно з договором складського зберігання в кількості 9 411,0 тон. Повернення коштів та зерна не здійснювалось. Наразі, порушено кримінальне провадження відносно посадових осіб ТОВ "АПК "Докучаєвські чорноземи" та ведуться судові засідання;

4. З 2015 року на філії ПАТ "ДПЗКУ" Новоукраїнський КХП переробка круп та пластівців знизилась до 10 тис. тонн на рік, а це 1/3 всіє технологічної можливості підприємства, повністю зупинена робота відносно збільшення асортименту продукції та збереження якості товарів; не проводились роботи з підтримки виробничого обладнання в необхідному технологічному стані; присутня тенденція скорочення висококваліфікованого персоналу працівників. За результатами перевірки, керівництво Новоукраїнського КХП звільнено з підприємства, а матеріали відносно протиправної діяльності відправлено до відповідних правоохоронних органів;

- За результатами вжитих заходів ПАТ "ДПЗКУ" претензійно-позовного характеру з 01.04.2017 повернуто більше 121 млн грн. проблемної дебіторської заборгованості Корпорації;

- ПАТ "ДПЗКУ" домоглася повернення 44,8 млн. дол. проблемної заборгованості минулих років – отримала рішення апеляційної інстанції Міжнародного арбітражного суду згідно регламенту Міжнародної асоціації торгівлі зерном та кормами (GAFTA) у м. Лондон про стягнення з кіпрської компанії Lirtavis Enterprises Limited заборгованості у розмірі 44,8 млн. дол. США за поставлені ще у 2014 році зернові. Поряд з тим, Lirtavis Enterprises Limited відмовлено у задоволенні зустрічних вимог про зменшення суми основного боргу на 27 млн. дол. США;

- Отримано 19 рішень господарських судів щодо стягнення заборгованості з Боржників Товариства на суму 2,9 млн грн;

- 10 рішеннями судів національних інстанцій відмовлено у задоволені позовних заяв, пред'явлених до Товариства;

- Показовим є приклад перевірки походження зерна при закупівлях, а також вибір постачальників. Так, на закупівлю зерна майбутнього врожаю на 2017 рік було укладено 104 договори з сільгоспвиробниками, а 56 потенційним контрагентам відмовлено, у зв'язку з чим Товариство уникло суттєвих ризиків в подальшій роботі. До прикладу, за попередній 2016 рік було укладено 39 договори, а відмовлено 38. Під час перевірки потенційних клієнтів сільгоспвиробники надають довідки статичної звітності про посівні площі та врожай, а також документи, що підтверджують право на обробку землі. Посередники надають документи, що підтверджують придбання продукції безпосередньо у виробника. У разі виявлення розбіжностей у наданій інформації та зауважень з боку підрозділу з безпеки Корпорації, виявлення фактів шахрайства, робота з такими постачальниками припиняється. Основними причинами відмов слугує: незадовільний фінансовий стан підприємства; наявність судових процесів (позивач/відповідач); надання недостовірної інформації щодо діяльності підприємства; незареєстроване належним чином право власності на землю.

Звісно, працювати ще є над чим, це ще не кінцева перемога, але початок зроблено і він є доволі успішним. Корупцію можна побороти, це не панацея, для цього потрібна лише політична воля, ефективний менеджмент та жага до змін.

Зараз ви читаєте новину «Зерно і корупція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі