четвер, 21 березня 2019 12:39

Завищені норми споживання та незаконні донарахування: як правильно платити за газ

Завищені норми споживання та незаконні донарахування: як правильно платити за газ
Домогосподарствам з газовими лічильниками радять платити за фактично спожитий ресурс. Ігнорувати незаконні донарахування облгазів. Фото: Львівгаз - 104

Побутових споживачів поділяють на три категорії. Це домогосподарства з індивідуальним лічильником, із загальнобудинковим і без будь-якого лічильника.

Останні у найгіршій ситуації. Вони оплачують рахунки за нормами споживання. Часто облгази незаконно нараховують завищені обсяги газу, пише Liga.net.

У платіжці з'явився незрозумілий коефіцієнт

У жовтні 2018-го українці отримали рахунки за газ із коефіцієнтом приведення до стандартних умов. Оскільки за низьких температур газ при транспортуванні взимку стискається, лічильник показує занижене споживання. Облгази вирішили використати коригуючі коефіцієнти. Щоправда втрати газу вже закладені у тариф, який оплачують споживачі. Експерти радять платити виключно за спожитий ресурс за лічильником. Крім того, вимагати від облгазів та газзбутів перерахувати платіжки. Скарги можна писати на адресу Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

У квитанції вказано рекомендований платіж

Цей платіж не є обов'язковим. Такого поняття немає у жодному нормативному документі. Це ініціатива газових компаній. Тому оплачувати потрібно фактично спожитий газ за попередній місяць.

Платіжка за газ не прийшла

Платити потрібно у будь-якому випадку. Інакше виникне заборгованість. Крім того, на неї нараховуватимуть пеню. У такому випадку субсидіанти взагалі можуть втратити державну допомогу. Якщо платіжна не прийшла, обсяги споживання потрібно рахувати самостійно. Платити можна за реквізитами з квитанції за минулий місяць. Якщо квитанції немає, то їх можна уточнити у відділенні Укрпошти або банку, в якому оплачуєте рахунки.

Субсидії більше немає в платіжці

Раніше субсидіанти отримували рахунки із включеною субсидією. З березня субсидію громадянам видають у грошовій формі. Тому вони самостійно оплачують комунальні послуги. Таким чином, платіжки отримують з повною сумою.

Якщо залишилася субсидія за попередні місяці

Українці, які станом на березень на рахунках у надавачів комунальних послуг мають невикористані субсидії, за комуналку цього місяця заплатять менше. Домогосподарство, яке економило чи отримало субсидію "заднім числом" за попередні місяці, має право вимагати зменшеної за лютий платіжки на суму невикористаної житлової субсидії. Якщо на рахунках споживачів є чимала переплата, вони можуть розраховувати на ці кошти і у квітні.

Завищені норми споживання газу

Для домогосподарств без лічильника, але з газовою плитою та централізованим постачанням гарячої води, норма споживання становить 3,28 "кубів" на людину в місяць. Громадяни без централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача платять за 5,39 "кубів", з газовим водонагрівачем - 10,49 "кубів".

Будь-які донарахування за нормами споживання "заднім числом" за попередні місяці - незаконні. Якщо платіжка приходить із завищеними нормами, потрібно вимагати перерахувати її. Для цього необхідно написати заяву в облгаз і газзбут.

Хочете встановити індивідуальний лічильник

Витрати на встановлення індивідуального газового лічильника вже закладено у тариф. До 1 січня 2021 року облгази мають забезпечити такими лічильниками всіх українців. Щоб дізнатися, коли вам встановлять прилад, потрібно написати запит в облгаз. Крім того, лічильник споживач може встановити самостійно. Щоправда уряд досі не затвердив процедури відшкодування коштів.

Лічильник повернули - він став працювати некоректно

Бувають випадки, коли газова служба знімає лічильник, щоб повірити його. Після цього прилад перестає правильно працювати. Це поширена проблема для приватних будинків. Якщо споживач обгрунтує, що лічильник працює некоректно, прилад повірить спеціалізована метрологічна організація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ подешевшав: назвали ціну

Різко зросли показники споживання газу

Якщо за кілька місяців споживання газу зросло в 2-3 рази, варто писати заяву в облгаз і газзбут з вимогою розібратися у причинах. Можливо у будинку встановлено незареєстроване газове обладнання.

Ви платите за газ, але його раптом не стало

Споживачам, які не згодні платити за завищеними нормами споживання, можуть без попередження перекрити газ. Такі дії газових компаній незаконні. Газовики зобов'язані завчасно повідомити про відключення споживача. Крім того, потрапити на приватну територію представники газових служб можуть тільки після попередження власника.

Якщо газ відключили без попередження, необхідно зв'язатися з диспетчерською службою газу 104. Споживач може звернутися в поліцію за фактом незаконного проникнення на приватну територію. Написати скаргу в НКРЕКП про порушення.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг завершила перевірку облгазів - Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз. Постачальники порушували ліцензійні умови. Незаконно нараховували споживачам додаткові обсяги газу із використанням коефіцієнту приведення до стандартних умов.

Зараз ви читаєте новину «Завищені норми споживання та незаконні донарахування: як правильно платити за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі