середа, 14 серпня 2019 17:49

Завдяки підтримці ЄБРР та ЄС українські виробники виходять на фешн-ринок Великобританії

Українські виробники товарів легкої промисловості мають високі шанси виходу на закордонний ринок. Про це заявили у столиці під час зустрічі-презентації "Фешн-ринок Великобританії: розуміння сучасних трендів і бачення споживачів для успішного виходу на ринок". Захід відбувся за фінансування ЄС у рамках ініціативи EU4Business та за підтримки ЄБРР.

Ініціатива Євросоюзу EU4Business, яка реалізується в Україні частково за підтримки ЄБРР, має на меті покращити діловий клімат в країні та сприяє економічному розвитку малого та середнього бізнесу. ЄБРР забезпечує підприємців консультаційною та інформаційною підтримкою, допомагає вийти на міжнародні ринки збуту, проводить заходи для обміну досвідом і пошуку нових партнерів. Малі та середні підприємства (МСП) мають можливість отримати грант на консалтинговий проект для розвитку своїх компаній.

"Станом на сьогодні в Україні реалізовано більше тисячі проектів. Ми залучаємо фінансування від Європейського союзу, у нас є донорські кошти і від інших донорів. Ми працюємо індивідуально з компаніями, та водночас уже маємо бачення того, як здійснюється реалізація ініціативи ЄС EU4Business в цілому. Спілкуємось з компаніями через рік після завершення кожного консалтингового проекту, оцінюємо ефективність проекту і чи отримала компанія позитивний ефект для росту. Бачимо, що до 60% компаній подвоюють свої обороти після закінчення консалтингових проектів у рамках програми, а 44% компаній розглядають вихід на експорт - це те до чого ми прагнемо", - говорить Аіда Марущак, представник ЄБРР.

  Представник ЄБРР Аіда Марущак
Представник ЄБРР Аіда Марущак

У консалтинговому проекті можуть взяти участь малі та середні підприємства зі штатом від 10 до 250 працівників, у яких більше 50% власності належить українцям. Компанія повинна мати позитивну динаміка розвитку, гарну ділову репутацію та працювати більше 2 років на теренах України.

"Малому і середньому бізнесу видається, що працювати з консультантом - це дуже дорого і важко. Вони не знають, як це зробити. Ми виступаємо посередниками, щоб залучити консультанта-експерта і правильно організувати весь цикл проекту. З допомогою ЄБРР та з фінансуванням ЄС співпраця з зовнішнім експертом стає швидшою, якіснішою та дешевшою. Ми допомагаємо залучити українські консалтингові компанії або міжнародних експертів з досвідом для впровадження подібних проектів. Супроводжуємо проект, перевіряємо якість та ефективність роботи консультантів, після цього робимо оцінку і повертаємо 50% затрачених компанією коштів – тобто надаємо грант. Рекомендуємо лише тих консультантів, які мають успішний досвід роботи в конкретній тематиці чи галузі", - продовжує Аіда Марущак.

ЄБРР в рамках реалізації ініціативи Євросоюзу EU4Business провів глибокий аналіз потреб легкої промисловості і розробив стратегію її розвитку. Ця стратегія передбачає перетворення українського виробника у конкурентоспроможного постачальника одягу та взуття середнього та високого класу, що швидко та надійно реагує на потреби ринків моди, виготовляючи велику різноманітність стилів невеликими замовленнями та водночас розвиваючи он-лайн торгівлю. У 2018 році за підтримки ЄБРР відбулось 12 індивідуальних консалтингових проектів, українські виробники взяли участь у трьох міжнародних виставках моди.

"За підтримки ЄБРР та завдяки фінансуванню ЄС була організована місії до Франції у лютому цього року. Вона була орієнтована на виробників одягу і мала дуже велике значення. Окрім того, було безліч В2В зустрічей, на яких налагодженні партнерські відносини. Організували перший візит дизайнерів-виробників на виставку, щоб навчити та показати як представляти себе, як виходити на ринок. За декілька тижнів стартує аналогічна місія до Німеччини для компаній, які виробляють одяг з тканинних матеріалів".

Спеціально для галузі розробили он-лайн В2В каталог та створили проект підтримки кластерних ініціатив у Хмельницькому та Львові. Провели тренінг по ощадливому виробництву. На зустріч-презентацію про фенш-ринок запросили експерта з Великобританії.

"Я побачила дуже багато гарних брендів, які зокрема підтримують сталий розвиток і є цікавою темою не лише для Великобританії, але й для всього світу. Україна здатна забезпечувати продукт, який водночас робить речі доступними за ціною і є дуже привабливими для британських магазинів та покупця. У всьому світі зараз тенденція сталого розвитку поєднується з бажанням відійти від запропонованого Китаєм стилю та якості. Україна має чудові можливості щодо забезпечення різноманітних трендів та новизни," - говорить під час зустрічі-презентації Міріам Кернот Осборн, керівник міжнародного сегменту виставок Pure London & Pure Origin. Українським дизайнерам експерт порадила обирати надійних партнерів та вірити у свій проект.

Організатори заходу наголошують на позитивній динаміці виходу українського виробника на світовий фешн-ринок. Наприклад, минулого року у рамках торгової місії 5 українських виробників-дизайнерів взяли участь у британській виставці у Бірмінгемі. Згодом британське видання про моду "Drapers" опублікувало рейтинг цікавих новинок і 3 українські компанії потрапили у цей перелік.

Довідка:

ЄБРР з 2010 року надає грантову підтримку малому та середньому бізнесу в Україні. Фінансування відбувається завдяки Європейському Союзу, уряду США та Швеції. За весь час існування проекту підтримку від ЄБРР отримали понад 1000 підприємств малого та середнього бізнесу. Діяльність ЄБРР сприяє збільшенню кількості робочих місць, підвищенню загального рівня кваліфікації співробітників, зростанню виробничих потужностей. Ці складові безпосередньо впливають на формування ефективного та стабільного бізнес-клімату, розвитку технологій і висококонкурентного українського виробництва в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки підтримці ЄБРР та ЄС українські виробники виходять на фешн-ринок Великобританії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі