вівторок, 11 липня 2017 05:28

Заробітчани сплачуватимуть внески до Пенсійного фонду

Заробітчани сплачуватимуть внески до Пенсійного фонду
Микола Шамбір розповів, хто із заробітчан може розраховувати на українську пенсію. Фото: Ірина БАБЕНКО

Українці, які працюють за кордоном, мають сплачувати внески до Пенсійного фонду України. Ці відрахування сьогодні добровільні.

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

"Сьогодні уклали урядові угоди з Португалією, Іспанією, Польщею. Українці, які працюють там офіційно, відраховують внески до Пенсійного фонду. Але угоди не можуть вирішити питання повністю, оскільки багато людей працюють неофіційно. Крім того, трудові мігранти є в інших країнах. Ігнорувати страхування не варто, бо свого часу заробітчани претендуватимуть на українську пенсію", - зазначив він.

У рамках пенсійної реформи уряд прагне залучити до пенсійного стархування все працездатне населення. Пропонують заробітчанам добровільно оформлювати угоди на такі внески.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник міністра озвучив приємну новину для людей передпенсійного віку

У законодавстві передбачені кілька можливостей для сплати:
1. Укласти добровільну угоду з Пенсійним фондом на території України.
2. Почати сплачувати внески з-за кордону і протягом року оформити відповідну угоду.
3. Підприємство може самостійно платити внески за свого працівника-українця.

Мотивацією для відрахувань буде збільшення трудового стажу, необхідного для призначення пенсії. Згідно з законопроектом про пенсійну реформу, особам, які матимуть менш як 15 років стажу, пенсію не платитимуть. Призначать лише державну соціальну допомогу. 2028 року для отримання пенсії за віком - у 60 років - треба буде мати 35 років страхового стажу.

З 1 жовтня працевлаштовані пенсіонери отримуватимуть пенсію в повному обсязі. Також уряд планує "осучаснити" розмір пенсійних виплат, а також проводити їх щорічну індексацію.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани сплачуватимуть внески до Пенсійного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі