пʼятниця, 07 квітня 2017 06:00

Закрилася половина заводів

Закрилася половина заводів
В Росії знищили 703 т продуктів із країн, що потрапили до санкційного списку. Фото: dw.com

"Я маю підступний задум - захистити населення від недобросовісних українських виробників", - заявив голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко.

7 квітня 2014 року - Росія поновила "сирно-молочну" війну проти України. Заборонили ввеозити продукцію шести українських підприємств.

"До цієї заборони Україна експортувала 4% всього виробленого сиру. Це багато. Бо основні виробники сирів Франція та Швейцарія. А ми зсогли всунутись у цей ринок. При цьому розвивалися українські підприємства. Їх перекупляли більші виробники. А після заборони возити сир у Росію ця галузь серйозно занепала. Половина українських підприємств, які виробляли сири, закрились", - каже економіст Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкову міліцію ліквідували випадково

За три роки українські сири почали експортувати в Молдову, Казахстан, Білорусь. У Європу наших виробників не пускають. Ринок Азії та Африки теж закритий.

"Ціни на внутрішньому ринку зросли. Причина в тому, що виробники дорого скуповують молоко, а продати продукцію за валюту не мають змоги. Більшість аби вижити, підняла ціни на внутрішньому ринку", - додав Охріменко.

Кілограм найдешевшого сиру зараз коштує 104 грн. В 2014 року, до початку торгової війни, було 76 грн.

В Росії знищили 703 т продуктів із країн, що потрапили до санкційного списку. Із них 488 т фруктів та овочів, 46 — м'ясних продуктів, 50 — сиру, 54 т — свинини. Спочатку харчі планували спалювати у спеціальних печах на кордоні, але не змогли впоратися з такими об'ємами. Стали розчавлювати їжу котками. Щоб люди не збирали знищене, рештки поливатимуть хлоркою.

Зараз ви читаєте новину «Закрилася половина заводів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі