Ексклюзиви
понеділок, 21 березня 2011 13:37

Спецтема: Війна у Лівії

Західним нафтокомпаніям варто очікувати репресій з боку Лівії - експерти

Західним нафтокомпаніям варто очікувати репресій з боку Лівії - експерти

Військове втручання міжнародної коаліції в ситуацію у Лівії може призвести до закриття на тривалий період найбільш продуктивних родовищ нафти в країні, а також загрожує репресіями для західних нафтокомпаній, вважають експерти.

Італійська Eni SpA, найбільша західна компанія, що працює в Лівії, евакуювала з країни всіх співробітників після того, як Рада безпеки ООН затвердила початок операції зі створення над Лівією "безпілотної зони".

"Основним ризиком для нафтових компаній є можливе пошкодження їх видобувних потужностей, яке ускладнить відновлення видобутку в колишньому обсязі після завершення конфлікту", - відзначає аналітик IAI Institute of International Affairs в Римі.

"Західним нафтовим компаніям залишається тільки сподіватися на те, що Каддафі не знищить належне їм обладнання, - зазначив головний виконавчий директор консалтингової компанії JBC Energy GmbH у Відні Йохан Беніні. - Військова інтервенція означає збереження тривалої невизначеності та в зв'язку з цим волатильності нафтового ринку".

Крім Eni, в Лівії працюють французька Total SA, австрійська OMV AG і іспанська Repsol YPF SA. Британські компанії Royal Dutch Shell Plc і BP Plc здійснювали в країні роботи з розвідки родовищ нафти і газу, проте перервали роботи відразу після початку заворушень.

Згідно з даними агентства Bloomberg, вартість квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до 12:30 за київським часом становила $ 103,23 за барель, що на $ 2,16 (2,14%) вище рівня 19 березня.

Котирування ф'ючерса на нафту Brent на травень на лондонській біржі ICE Futures до 12:31 за київським часом піднялася на $ 2,07 (1,82%) - до $ 116 за барель.

Глава лівійської держкомпанії National Oil Co. Шокрі Ганем повідомив 19 березня, що видобуток нафти в країні скоротився до 400 тис. барелів на добу. За оцінками Bloomberg, у січні Лівія видобувала 1590 тисяч барелів на добу.

Зараз ви читаєте новину «Західним нафтокомпаніям варто очікувати репресій з боку Лівії - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути