четвер, 27 грудня 2012 19:24

Загальне декларування доходів нічого не змінить, лише додасть роботи податковій - експерт

Загальне декларування доходів нічого не змінить, лише додасть роботи податковій -  експерт
Олександр Охрименко Фото: vkurse.ua

Введення загального декларування фізичними особами доходів тільки додасть роботи податковій, а кардинально нічого не змінить. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, коментуючи заяву міністра доходів і зборів Олександра Клименка про введення загального декларування фізичними особами доходів з 2014 року.

"Таке нововведення існує в США та Європі. Але там по-іншому розраховується оподаткування щодо фізичних осіб. Вони не тільки враховують доходи, але й віднімають соціальні пільги. Якщо особа витрачає гроші на утримування батьків, на лікування, на житло, то їм зменшують податкову надбавку. Якщо наш уряд затвердить такі ж зміни, тоді це буде логічно. А якщо вони керуються припущенням, що буде більше зарплат і податків, то навряд. Крім зайвої роботи, декларування фізичних осіб надходжень у бюджет не дасть", - вважає експерт.

За переконанням Охрименка, потрібно буде зробити відстрочку хоча б на півроку, щоб усі мали можливість встигнути подати відповідні документи.

"Якщо це нововведення таки запрацює, то дуже багато людей не зможуть вчасно подати такі декларації. Бо зібрати всі необхідні довідки, віднести їх — на це треба час. За кордоном існує така професія — домашній бухгалтер — людина, яку наймають, щоб вона здавала декларацію. Дані, які подаються без довідки від організацій. Якщо державна структура сумнівається у цих даних, вона може їх перевірити, надіславши запити у відповідні підприємства, організації чи фірми", - зауважив керівник Українського аналітичного центру.

За його словами, довідки повинні будуть подавати особи з 16 років, якщо вони працюють.

Нагадаємо, в інтерв'ю журналу "Експерт-Україна" міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив про ініціативу введення загального декларування фізичними особами доходів з 2014 року.

"Ми вивчаємо пропозиції спільно з PwC. Думаю, 2013 рік стане роком, коли ці ініціативи будуть прийняті, а в 2014-му почнемо їх впровадження", - сказав він.

За словами Клименка, ініціатива щодо впровадження загального декларування закладена в п'ятирічну концепцію розвитку податкової системи, розробка якої в даний час завершується.

Як повідомлялося, за приблизними підрахунками, декларувати доходи фізосіб будуть 30 мільйонів українців.

Зараз ви читаєте новину «Загальне декларування доходів нічого не змінить, лише додасть роботи податковій - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі