четвер, 16 вересня 2021 20:23

"За п'ять років попрощаємося з професією водія" - експерт

"За п'ять років попрощаємося з професією водія" - експерт
Сергій Марченко: "Є один загальний тренд – фізична праця автоматизується. Давно тестують безпілотні автомобілі. За п'ять років попрощаємося з професією водія. За п'ять-десять нашими дорогами їздитиме комерційний транспорт без шоферів". Фото: Тарас Подолян

Внаслідок трудової міграції Україна втрачає кваліфікованих працівників середньої ланки. Спостерігається дефіцит професій, пов'язаних з інформаційними технологіями, що дуже актуальні на тлі загальної автоматизації.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економічний експерт Сергій Марченко.

"З України масово виїздять працівники технічних спеціальностей, – каже він. – Токарі й електрозварювальники популярні на польських суднобудівних заводах. На керівні посади не їдуть, бо треба знати менталітет іншої країни, щоб керувати її громадянами. Виїжджають кваліфіковані працівники середньої ланки. Їх бракує і в Україні, і за кордоном".

Водночас сильного відтоку айтішників з України немає – в нас ліберальне податкове навантаження на ІТ-бізнес. Їм напівлегально дають зарплати як приватним підприємцям, сплачуючи 5 відсотків з обороту. В Європі значно більші податки, а рівень зарплат не набагато вищий, зазначає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернення п'яти мільйонів заробітчан призведе до соціального вибуху

Багато професій, що дотичні до ІТ, перебувають у перманентному дефіциті, зазначає Марченко.

"Бракує розробників програмного забезпечення різними мовами програмування. Також бракує технічних авторів, діджитал-маркетологів. ІТ-сфера постійно розширюється. Її ринок – цілий світ", – каже він.

Через 10 років внаслідок автоматизації зникне низка професій, наголошує експерт.

"Є один загальний тренд – фізична праця автоматизується. Давно тестують безпілотні автомобілі. За п'ять років попрощаємося з професією водія. За п'ять-десять нашими дорогами їздитиме комерційний транспорт без шоферів. Вже користуємося електронним банкінгом. Касири стають непотрібними. Перспективні будуть професії з розумовою працею: програміст, маркетолог, логіст, менеджер", – стверджує він.

Повне інтерв'ю з Сергієм Марченком читайте у журналі "Країна"

Грошові перекази в Україну з-за кордону вп'ятеро перевищили суми відправлених за її межі коштів, пише ТСН.

Обсяг переказів в Україну в першому півріччі 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом торік зріс на 15,9% і становив $6,21 млрд, повідомили в Нацбанку.

Найбільше коштів в Україну надійшло зі США, Ізраїлю та Італії. З України за кордон за цей період відправили $482 млн. Найбільше переказували гроші в Росію, Грузію та Туреччину.

Зараз ви читаєте новину «"За п'ять років попрощаємося з професією водія" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі