вівторок, 13 грудня 2011 12:29

За нової влади бізнес-клімат в Україні погіршився - експерт

За нової влади бізнес-клімат в Україні погіршився - експерт

За 2010 і 2011 роки - час правління нової влади - бізнес-клімат в Україні не поліпшився, а подекуди навіть погіршився.

Таку думку висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін у ефірі Українського радіо.

"Якщо ж взяти 5 років, то пік надходжень інвестицій в Україну був у 2007 році. Тоді позначка іноземних вкладень сягнула 10 мільярдів доларів. Після кризи вона впала до 5 мільярдів доларів, тобто удвічі. За останні три роки більше ми не отримували", - сказав він.

За його словами, іноземних інвесторів відлякують численні "негативні сигнали" з України. Зокрема, це стосується перемог у приватизаційних конкурсах переважно українських учасників, наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корумпованість: Україна - на порозі колапсу і анархії

"Ми бачимо, що виграють переважно українські компанії. Або компанії, які, ймовірно, афілійовані з українськими власниками. Це негативний сигнал, адже іноземні інвестори бачать, що іноземних компаній нема на цьому ринку, що вони є небажаними", - зауважив Газізулін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов переплюнув конкурентів у боротьбі за "Київенерго"

"Інший приклад - компанія IKEA. У неї репутація така, що вона не дає хабарів. Ця фірма хотіла відкрити представництво в Україні, але не відкрила. Відповідно, для іноземних інвесторів це сигнал, що тут треба давати хабарі", - додав він.

Крім того, як розповів Газізулін, іноземні посольства зазначають, що усе частіше вимушені втручатися у проблеми, з якими стикаються в Україні компанії з їхніх країн.

Нагадаємо, про погіршення бізнес-клімату в Україні раніше заявляли посол Великої Британії Лі Тернер і постійний представник Міжнародного валютного фонду Макс Альєр.

Зараз ви читаєте новину «За нової влади бізнес-клімат в Україні погіршився - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі