неділя, 02 квітня 2017 17:07

З України вивели в офшори $148 млрд

З України вивели в офшори $148 млрд
У тіньовому секторі обертаються кошти, що дорівнюють 35-40% обсягу офіційного ВВП

З 1991 року з України в офшори вивели $148 млрд.

Про це у "Дзеркало тижня" повідомив науковий співробітник ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України" Інна Шовкун.

"За різними оцінками, починаючи з 1991 року, з України до офшорів виведено капітал на суму 148 мільярдів доларів. Не всі ці багатства виводила з країни корупційна клептократична влада. Бізнес використовує офшори для легального зниження податкового навантаження, зменшення ризиків, спрощення судового захисту своїх інтересів", - йдеться в статті.

Створення в Україні сприятливих фіскальних умов сприятиме поверненню в країну капіталів - прямих іноземних інвестицій і кредитів, вказує автор.

"Навіть сьогодні кошти з офшорів відіграють важливу роль у промислових інвестиціях. Зокрема, частка Кіпру прямих іноземних інвестицій, накопичених у промисловості України, становила 19,3 процентів, або 2,6 мільярдів доларів (на 1 жовтня 2016 року), Нідерландів - 12,8 процентів, або 1,7 мільярда доларів. Кошти з офшорів надходять в економіку також у формі боргового фінансування", - пояснює науковець.

У тіньовому секторі економіки обертаються кошти, що становлять 35-40% обсягу офіційного ВВП.

"Залучити до розвитку економіки країни капітали з тіньового обігу офшорів дозволило б давно очікуване впровадження податкових і митних інвестиційних стимулів для нових промислових виробництв за допомогою механізму індустріальних парків", - вважає автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування офшорів Порошенка закінчилось пшиком

У квітні 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував масштабне розслідування про офшорні компанії, що використовують впливові людьми для ухилення від сплати податків. Вивчили 11,5 млн документів. Фігурантами скандалу стали 12 чинних і колишніх світових лідерів. Серед них - Петро Порошенко. Журналісти з'ясували, що у президента були ще кілька офшорних компаній. Україна опинилася серед країн, де керівництво не проводить розслідування після публікації "панамського досьє".

Зараз ви читаєте новину «З України вивели в офшори $148 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі