середа, 31 жовтня 2012 10:10

З початку року гривня девальвувала на 2%

З початку року гривня девальвувала на 2%
Дмитро Сологуб: Вибори ми зустріли за великим рахунком з курсом 8,18. Фото: flifi.org.ua

Від початку року курс гривні по відношенню до долара девальвував на 2%.

Про це розповів фінансовий аналітик Дмитро Сологуб в ефірі Українського радіо.

"На початку року курс був 8,02-8,04. Вибори ми зустріли за великим рахунком з курсом 8,18. Тобто в принципі з початку року гривня вже девальвувала на 2% по відношенню до долара. Основною причиною очікування, що курс залишиться стабільним саме до виборів, була спрямованість Національного банку і уряду на збереження курсу стабільним. Це була скоріше політична складова, ніж економічна", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВВП України в третьому кварталі впав на 1,3%

За його словами, Національному банку України (НБУ) варто зробити курс гривні плаваючим.

"Більшість експертів читає, що зміни в економічній політиці треба проводити. Причому, йдеться не про те, що потрібно девальвувати гривню на 3-5%. Йдеться скоріше про зміну самого підходу до питання обмінного курсу - переходу до більш плаваючого курсу. Думаю, жорстка прив'язка курсу в якійсь мірі й призвела до такої глибокої девальвації в 2009 році. Зараз це призводить до того, що для підтримки курсу витрачаються резерви, посилюється монетарна політика - наслідком цього є високі депозитні ставки та відсутність кредитування", - зазначив Сологуб.

Зараз ви читаєте новину «З початку року гривня девальвувала на 2%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі