середа, 14 грудня 2011 10:08

З наступного року вводять нові тарифи на холодну воду

З наступного року вводять нові тарифи на холодну воду

У Національній комісії регулювання сфери комунальних послуг готують новий механізм тарифоутворення на послуги холодного водопостачання.

Уже з 2012 року вартість води для різних категорій населення буде залежати від обсягу її споживання, повідомляє "Комерсант-Україна" у публікації "Пити треба менше".

П'ята категорія, тимчасова, об'єднає споживачів, які платять за воду за нормативами чи показниками будинкового лічильника. Перші чотири - за приладами обліку в квартирах.

"Введення блокової системи тарифоутворення дозволить регулятору відмовитися від розподілу споживачів на побутові й непобутові категорії", - сказали в комісії.

Перший блок тарифу буде стосуватися громадян, які щомісяця споживають до 2 куб. м холодної води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на "комуналку" зростуть після продажу Ахметову обленерго - екс-глава ФДМ

"Вартість кубометра становитиме 1,5 гривні і буде однаковою для всієї країни. Ця ціна соціально спрямована, оскільки враховує інтереси незаможних громадян", - пояснив радник голови Нацкомпослуг з економічних питань Дмитро Арлачев.

На долю цих абонентів припадає всього 3% обсягу води.

Далі ціни на водопостачання будуть рости зі збільшенням обсягу споживання на 4 куб. м.

"Ми обговорюємо критерії для визначення ціни за кубічний метр у рамках певних блоків: чи будуть вони єдиними для всіх чи ні, чи будуть установлені коефіцієнти для маловодних і промислових регіонів", - уточнив Арлачев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МінЖКГ хочуть вдвічі підвищити тарифи на "комуналку"

Різниця в ціні на воду між другим (2-6 куб. м; 8% споживаної води) і третім (6-10 куб. м; 18%) блоками може становити 40%, а ті, хто споживає понад 10 куб. м (71%), будуть переплачувати ще 20-25%.

Громадяни, квартири яких не оснащені лічильниками, будуть платити за нормативом на 5-10% дорожче, ніж у четвертій категорії. Система розрахунків тарифу буде складною.

"Якщо людина споживає 15 кубів, то перші 2 куби вона оплатить за фіксованою ціною, а кожні наступні 4 куби – за тарифами для кожного блоку", - зазначив Арлачев.

У комісії ще не називають конкретної вартості води для споживачів без лічильника, але упевнені, що люди почнуть масово встановлювати прилади обліку й різко економити на них.

Зараз ви читаєте новину «З наступного року вводять нові тарифи на холодну воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі