Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2017 20:23

Всі держави повинні мати борги — економіст

Всі держави повинні мати борги — економіст
Щоб Україна могла тримати державний борг під контролем, він не має перевищувати 60% від ВВП країни. Зараз цей поазник становить 80% / Фото:infolight.org.ua

Чим потужніша економіка, тим більший борг вона може собі дозволити.

Таку думку Gazeta.ua висловив економіст і банкір Олександр Савченко щодо рекордного боргу США.

"Має діяти золоте правило: темпи економічного зростання мають бути вищими, ніж темпи зростання боргу. По-друге, чи є валюта країни резервною? Чи можна нею вести міжнародні розрахунки? Чи є на неї є попит", - говорить експерт.

Найбільші міжнародні боржники — Сполучені Штати та Японія.

"Ці країни не мають обмежень стосовно державного боргу. Вони можуть друкувати гроші. Це не призведе до інфляції, як у випадку з Україною, валюта якої не конвертована", - каже банкір.

Процентна ставка залежить від потужності економіки держави-боржника.

"Коли країна позичає, вона платить купон, - це процентна ставка. В Японії вона майже нульова, тому що там майже 10 років була мінусова інфляція. За борг держава майже нічого не платить. У США — трішки більше 1 відсотка. Це незначно б'є по американському бюджету. Все це разом дозволяє таким потужним країнам збільшувати державний борг", - коментує економіст.

У Росії більший зовнішній борг, ніж офіційно задекларовані 14 відсотків від ВВП. Оскільки там дуже велика питома вага державної економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кожному українцеві "висить" більше 45 тисяч гривень: як виріс держборг

"Держкорпорації теж позичають. Консолідований борг цих компаній у Росії сягає 50 процентів. Це економічний закон: всі держави повинні мати борги. Але тримати їх під контролем. Для України він не може бути вищим 60 відсотків від ВВП. У нас зараз велике навантаження на бюджет. Ми витрачаємо мільярди гривень на виплату процентів і боргів замість того, щоб витрачати на зарплати й пенсії. Тому нам краще, щоб позичали приватні компанії, а не держава.

В історії лише одна держава розрахувалася з усіма боргами — Румунія Чаушеску. В результаті через тиждень його повісили. Бруней не враховую, бо там примітивна економіка", - додав Савченко.

На момент інавгурації Трампа державний борг США становив 19,9 трильйона доларів. За підсумками 2016 року - 106% від внутрішнього валового продукту країни. А 8 вересня він перетнув історичну позначку $ 20 трильйонів. Це третій показник серед країн "Великої двадцятки". Перше місце посідає Японія. Її держборг становить 9,1 трильйона доларів, але в два з половиною рази перевищує ВВП країни.

Держборг Росії, до кінця 2017 року досягне 12,7 трильйона рублів, що складе 13,8% ВВП країни. 8 серпня цього року РФ погасила останній борг колишнього Радянського Союзу, перерахувавши 125 млн доларів Боснії і Герцеговині.

Валовий зовнішній борг України на 1 квітня 2017 року становив 113,643 мільярда доларів. На 125 мільйонів доларів, або на 0,1%, вище від показника початку року. Це 80% від ВВП країни.

Єдина країна, яка не має державного боргу, - Бруней. Розташована у Південно-Східній Азії. Державний устрій — абсолютна монархія. Глава держави й уряду— султан. Уряд складається переважно з його близьких родичів.

Зараз ви читаєте новину «Всі держави повинні мати борги — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути