середа, 29 серпня 2018 16:21

Восени курс гривні буде повільно падати - банкіри

Восени курс гривні буде повільно падати - банкіри

Гривня у вересні може продовжити повільну девальвацію, регулятор буде згладжувати різкі коливання.

"Основними факторами, що надавали найбільш істотний тиск на курс гривні в серпні, були вивід дивідендів, відшкодування ПДВ, вихід нерезидентів із ОВДП, збільшення довгої валютної позиції банками. У вересні підтримку курсу гривні будуть надавати надходження валюти від експортерів сектора АПК, а також можливе відновлення співпраці України з МВФ. У вересні гривня буде перебувати в коридорі 28-29 грн/$1", - зазначив голова правління РВС Банку Владислав Кравець, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов вважає, що найближчими днями збережеться тенденція зниження курсу гривні.

"Нацбанк змушений реагувати на пікові дисбаланси попиту та пропозиції: за 4 тижні серпня чистий продаж валюти регулятором на міжбанку з допомогою аукціонів та інтервенцій щодо найкращого курсу в системі Matching склав більше $500 млн – місячний рекорд із початку року. У той же час регулятор неодноразово підкреслював, що в режимі гнучкого курсоутворення курсова динаміка визначається об'єктивними ринковими трендами, і його завданням є не утримання курсу на певному рівні будь-якою ціною, а згладжування значних ситуативних коливань", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

"Невелика хвиля девальваційного тиску на гривню, що спостерігається на цьому тижні, пов'язана з активізацією державних витрат, які традиційно припадають на кінець місяця, а також на великі обсяги відшкодування ПДВ", - зазначив головний економіст Альфа-Банку (Україна) та Укрсоцбанку Олексій Блінов.

Скарбник банку "Форвард" Наталія Шишацька також прогнозує подальше плавне зниження курсу гривні.

"Зниження курсу гривні обумовлене активізацією імпортерів на міжбанківському валютному ринку і психологічними очікуваннями учасників ринку сезонного осіннього ослаблення курсу нацвалюти. НБУ постійно присутній на ринку, згладжуючи спекулятивні коливання курсу, продаючи іноземну валюту через аукціони та інші інструменти, тим самим стримуючи різке зниження вартості гривні. Ми очікуємо подальшого плавного зниження курсу, який може бути відкоригований у сторону зміцнення на початку вересня, коли почнуть заходити експортні надходження", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спустили $40 млрд: як уряд Януковича привів країну до кризи

Падіння курсу гривні пов'язане зі збільшенням попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні та психологічні чинники.

Зараз ви читаєте новину «Восени курс гривні буде повільно падати - банкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі