пʼятниця, 17 вересня 2021 20:28

"Влада відкрила ринок землі в кастрованому вигляді" - експерт

"Влада відкрила ринок землі в кастрованому вигляді" - експерт
Сергій Марченко: "В економіці влада поводиться хаотично. Відкрили ринок землі, але в кастрованому вигляді. Не пустили іноземців, а це означає, що українські олігархи не матимуть конкуренції і скуплять за безцінь землю в селян". Фото: Тарас Подолян

Через нестабільність чинної влади відбувся наймасштабніший витік капіталу з України. Хаотична поведінка влади в економіці призвела до провалу довгоочікуваної земельної реформи – на ринок землі не пустили іноземців.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економічний експерт Сергій Марченко.

"За президенства Зеленського відбувся наймасштабніший витік капіталу з України, – каже він. – Причиною стала нестабільність влади – змінювалися уряди. Під час пандемії за три-чотири місяці мали кілька міністрів охорони здоров'я. Це стиль команди президента. Легко призначають людей і так само звільняють. А інвестиції потребують стабільності. Тому в Україну заходять мало серйозних підприємців. Ідуть або романтики, як Богдан Гаврилишин (1926-2016, український, канадський, швейцарський економіст, меценат. – Gazeta.ua), який прийшов сюди зі своєю бізнес-школою. Або люди, які шукають швидкого заробітку".

Частина витоку – капітал українських інвесторів, зареєстрований як іноземний по офшорах. Влада не змогла донести, що їм нічого не загрожує. А якщо вони не почуваються захищеними, то забирають гроші, вказує експерт.

Найбільший здобуток з 2019 року є те, що українці можуть демократично обирати владу, незалежно від того, чого хочуть політичні гравці, вважає Марченко.

"Українці реалізували своє право вибору, віддавши голоси за Зеленського. В Україні стала демократія. Попередня влада без перешкод передала повноваження. Це не Росія чи Білорусь. Однак похитнулася віра в нових політиків. За Порошенка в політику зайшла прогресивна молодь. Але ніхто з них не став авторитетним. Всі так чи інакше замішані в скандалах, корупційних схемах", – зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Конституцію і закон Зеленський перетворює на трагікомедію"

Не виконала обіцянок і партія "Слуга народу", що йшла як нова й несистемна. Дискредитував себе перспективний "Голос". Провал нових політсил може завадити обрати прогресивну проукраїнську партію – коли вона з'явиться, люди можуть їй не повірити, зазначає експерт.

"В економіці влада поводиться хаотично. Відкрили ринок землі, але в кастрованому вигляді. Не пустили іноземців, а це означає, що українські олігархи не матимуть конкуренції і скуплять за безцінь землю в селян. Власники, які не обробляють землю, могли отримати за неї добрі гроші. А одержать мізер", – розповідає він.

Своїм призначенням Сергій Марченко вважає змінювати ринок рекрутингу в Україні: "Зараз ми практично єдині, хто знаходить працівників за 14 днів. Це подобається нашим клієнтам, бо для роботодавця кожен день, коли немає на роботі спеціаліста, – втрата".

Повне інтерв'ю з Сергієм Марченком читайте у журналі "Країна"

21 липня Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла президентський законопроєкт про "інвестиційних нянь". Його ухвалили в першому читанні 244 голосами.

Закон передбачає державну підтримку українських та іноземних інвесторів. Держава надаватиме їм інвестиційних менеджерів – "інвестнянь" – що супроводжуватимуть їх протягом усього проєкту. Також інвестори отримають фінансову підтримку – 30% від загальної суми інвестицій.

Зараз ви читаєте новину «"Влада відкрила ринок землі в кастрованому вигляді" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі