неділя, 17 січня 2021 20:57

Влада руйнує економіку й шукає цапа-відбувайла: 5 блогів тижня

Влада руйнує економіку й шукає цапа-відбувайла: 5 блогів тижня
Уряд планує повернути фіксовану ціну на газ. Фото: Reuters

Gazeta.ua пропонує 5 найпопулярніших блогів цього тижня.

1. Домінування Заходу на чолі зі США добігає кінця. Центр технологічного розвитку зсунувся на Схід. Україні потрібно вийти з біполярної системи мислення часів холодної війни. Збільшення світового населення, зростання потреби в їжі та питній воді, глобальні зміни клімату знову перетворюють Україну на ласий шматок на перехресті цивілізацій. Аби цю територію не пошматували, нам слід вибудувати правильні відносини з усіма центрами сили в сучасному світі. І не робити монопольні ставки на Вашингтон, вважає правник Геннадій Друзенко.

2. У світовій політиці починається новий етап, а в історії людства – новий цивілізаційний цикл. Звичний світовий порядок, заснований на багатосторонніх інституціях, перестає працювати й реально захищати права малих націй. Вони навряд чи зможуть вижити по одинці. Завтра нормально існуватимуть і функціонуватимуть лише держави, які зможуть забезпечити гнучке управління і одночасно ефективний менеджмент усіх сфер діяльності, який здійснюватимуть професіонали, наголошує дипломат Олег Бєлоколос.

3. Уряд вирішив, що ринкові ціни на газ - це погано. Хоче повернути фіксовану ціну. Формування ринкової ціни на газ було ключовою реформою в рамках співпраці з МВФ. Якщо Україна вкотре кине Фонд, буде знову негативний сигнал ринку. Тимчасово платіжки зменшаться. А потім ми заплатили за все збільшенням боргу. Девальвацією та інфляцією. Налякаємо інвесторів, закладемо бомбу уповільненої дії під економіку, переконаний інвестиційний банкір Сергій Фурса.

4. Володимира Зеленського непокоїть, що люди вже не ведуться на шоу. Обличчя смутнішають. А усмішки дедалі більше нагадують оскал. Він сумує за наївною Україною, яка аплодувала йому і з дитячим щиросердям зробила своїм президентом. І суть справи він бачить не в тім, що час спливає, життя людські минають, а країна не бачить навіть натяку на вирішення ключових проблем. Причина тотального песимізму, вважає президент, не його безпорадність і некомпетентність, а соціальні мережі й невдячні блогери, які кидаються "брудом на вентилятор". Пане президенте, роззирніться: може, вентилятор десь неподалік? - міркує політолог Валентин Бушанський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ні обіцянок, ні цяцянок: чому Україна лишається без вакцин і реформ

5, У піднятті тарифів, як у гордієвому вузлі, сплелося все. Боюся, що рубати знову будуть не там, де треба: забезпечення економічної свободи, розвиток підприємництва, демонополізація, деолігархізація і енергоефективність. Ні, це - занадто важко для нашого кварталу. Знову шукають якогось "цапа-відбувайла". Це значно простіше. І головне, сюжет - рейтинговий, вважає економіст Павло Шеремета.

Зараз ви читаєте новину «Влада руйнує економіку й шукає цапа-відбувайла: 5 блогів тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі