четвер, 26 березня 2020 15:53

Виїхала рекордна кількість заробітчан: у Польщі намагаються спростити життя українським будівельникам

Виїхала рекордна кількість заробітчан: у Польщі намагаються спростити життя українським будівельникам
На польському ринку праці бракує будівельників pixabay.com

Польський будівельний сектор, в якому зайнято 400 тисяч працівників і на який припадає 8% валового внутрішнього продукту (ВВП), стикається з безпрецедентною проблемою через побоювання втратити українських робітників.

Закриття європейських кордонів несе величезні ризики для польської промисловості, що оцінюється в 200 млрд злотих ($47 млрд) і залежить від мігрантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар по 40 грн та черги з безробітних: експрем'єр Гончарук назвав план порятунку для України

Особливо страждає будівельний сектор. За даними Bloomberg, Польщу покине кожен п'ятий український будівельник, а потенційні польські робітники не зможуть повернутися до країни. Про це пише Bloomberg.

"Значний відтік робітників призводить до значного скорочення можливостей галузі", - йдеться у відкритому листі до уряду Польської асоціації будівельних працівників.

Бізнес просить Сейм внести в пакет стимулюючих заходів і послаблення для будівельників-заробітчан. Зокрема, продовжено терміни пред'явлення і робочих віз, щоб уникнути штрафів, а також встановити стягування деяких податків і зборів.

900 тисяч українців працюють у Польщі. Такі дані Департаменту економічного аналізу Національного банку Польщі на кінець 2019 року. В Нацбанку вважають, що середній працівник з України працює в Польщі близько семи місяців.

Зараз ви читаєте новину «Виїхала рекордна кількість заробітчан: у Польщі намагаються спростити життя українським будівельникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі