вівторок, 18 серпня 2020 21:10

"Виробляли літаки та ракети. Зараз продаємо олію": як змінилася Україна за роки незалежності

"Виробляли літаки та ракети. Зараз продаємо олію": як змінилася Україна за роки незалежності
Україна святкує 29 річницю проголошення Незалежності 24 серпня 2020-го. Фото: unsplash.com

За роки незалежності Україна втратила індустріальний, промисловий, науковий, інноваційний потенціал. З іншого боку, не все так погано, як насправді могло бути, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Українське суспільство досі залишається роз'єднаним. Одна із причин - гостре почуття соціальної несправедливості, коли 90% багатств країни працюють в інтересах 1% населення. Ми мали передумови, щоб створити кластерну модель розвитку економіки. Однак з країни, яка виробляла літаки і ракети, перетворилися в країну, яка експортує кукурудзу, соняшникову олію та залізну руду. Звідси й економічна бідність та трудове рабство. Люди виживають від зарплати до зарплати. Існує шалена трудова міграція", - говорить економіст.

За його словами, владі потрібно вирішити, яку промислову політику реалізовувати в державі.

"Типи промислових політик треба застосовувати залежно від регіональної специфіки. Наприклад, у Києві, Харкові є можливості нарощувати промисловий потенціал - створити біотехнологічні, фармацевтичні кластери на перетині медицини, сільського господарства, біології. У південно-східних регіонах країни потрібно створювати індустріальний потенціал на базі традиційних галузей економіки, які будуть затребувані завжди. Політика скорочення відставання від найбільш розвинутих країн підійде західним областям, де є можливість відкрити малі та середні промислові підприємства у сфері виготовлення електротехніки, хімії", - пояснює Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це українська мова, яка розвивається і стає модною

Додає, що за роки незалежності, на відміну від сусідньої Білорусі, Україні вдалося створити квазі ринкову економіку. Вона може протистояти кризам.

"Відбувся первинний перерозподіл капіталу - громадяни стали власниками свого житла. Щоправда державну власність у свій час перерозподілили на користь олігархів. Крім того, залишається невирішеним питання у земельній сфері. Зараз насувається безпрецедентна за масштабами економічна криза. Водночас наші громадяни вже змогли виробити стійкість до криз під час 2008, 2014 років. З іншого боку, кожна криза стає економічно складнішою, посилюється сировинна залежність країни", - підсумував економіст.

Цьогоріч відзначатимуть 29-ту річницю проголошення Незалежності України. Відповідну постанову та акт прийняли на позачерговій сесії Верховної Ради 24 серпня 1991 року. Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканою територією, на якій чинними є тільки власні Конституція, закони та постанови уряду.

Зараз ви читаєте новину «"Виробляли літаки та ракети. Зараз продаємо олію": як змінилася Україна за роки незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі