четвер, 08 жовтня 2020 10:06

Вино з Європи може подешевшати

Вино з Європи може подешевшати
Імпорт вина торік становив $146,7 млн, експорт - $11,9 млн. Фото: unsplash

З 2021 року на ввезення вина з ЄС введуть нульове мито. Наразі його розмір становить €0,3-0,4 за літр.

У першому півріччі поточного року Україна експортувала вина на $6,1 млн. При цьому імпорт становив $67,9 млн, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні складається не найкраща ситуація на виноробному ринку – на 25-30% збільшився імпорт вина до України порівняно з минулим роком", - каже директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва.

Імпорт вина торік становив $146,7 млн, експорт - $11,9 млн. Найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди було поставлено продукції на $1,3 млн. Одним із найбільших ринків залишається Німеччина, куди було експортовано вина на $1 млн.

"За даними статистики ми можемо побачити, що в грошовому вираженні експорт нижче за імпорт в 11 разів. Традиційно найбільшим постачальником вина до України є Італія. За шість місяців цього року Україна завезла італійського вина на $20,7 млн. Друге місце у списку належить Франції - $10,5 млн, третє - Німеччині - $9,9 млн. З інших країн Україна імпортувала вина на $26,7 млн", - зазначила міжнародний консультант ФАО ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Coca-Cola анонсувала випуск алкоголю 2021 року

Вона звернула увагу, що імпорт глобально зростає, проте Україна не може забезпечити ефективної підтримки галузі так, як це робиться в ЄС.

"Візьмемо Іспанію - одного з провідних гравців світового ринку вина. Місцеві виноградарі отримують від держави 50% повернення інвестицій у закладки виноградників. І це досить суттєва допомога виноробам уже на початковому етапі, адже такі інвестиції є довгими за термінами окупності", - зазначила Звєрєва.

Українські винороби та профільні асоціації, як зауважила міжнародний консультант ФАО ООН, говорять, що конкурувати з тими, в кого у пляшці до 70% дотацій, неможливо.

"Тому наші виноградники на сьогодні вирубують - ситуація для виноробів не дуже сприятлива. Важливо й те, що на старті виноробного бізнесу у країнах ЄС підприємцям або надають пільговий податковий режим, або взагалі впроваджують податкові канікули - все це робиться з метою розвитку їхньої справи. Цей досвід варто було б узяти до уваги й Україні", - додала вона.

2021-го Кабмін пропонує на 11,6% підвищити акциз на алкогольні напої через інфляцію. Це призведе до зростання й роздрібних цін.

Зараз ви читаєте новину «Вино з Європи може подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі