понеділок, 23 квітня 2018 13:34

Винниківська тютюнова компанія або продає сигарети собі в збиток, або економить на податках - експерт

Винниківська тютюнова компанія або продає сигарети собі в збиток, або економить на податках - експерт
Експерт Інституту законодавства Верховної Ради України Валерій Воротін провів розрахунки, які показали ціну "точки беззбитковості" при виробництві сигарет. Фото: Телеканал 24

Ціни на сигарети Винниківської тютюнової фабрики значно нижчі "точки беззбитковості", яка на даний момент становить приблизно 25 гривень за пачку. Про це свідчать розрахунки економіста, доктора наук, експерта Інституту законодавства Верховної Ради України Валерія Воротіна.

Експерту для розрахунків була надана лише інформація про ціни - без згадки брендів. За основу були взяті найпопулярніші бренди сигарет Винниківської тютюнової фабрики - "Київ" і Strong. За даними Державної фіскальної служби, задекларована їхня ціна становить, відповідно, 18,58 грн. і 19,06 грн. за пачку.

"18,58 грн. - це значно нижче т.зв. "точки беззбитковості", при якій дотримується хоча б мінімальний рівень рентабельності виробництва сигарет. На даний момент, це в середньому 25 гривень за пачку", - впевнений Валерій Воротін.

За розрахунками експерта, тільки мінімальне акцизне податкове зобов'язання з пачки сигарет "Київ" становить 15,46 грн.

"Додайте сюди ще ПДВ - в даному випадку, 3,10 грн. І вийде, що з кожної пачки виробник отримує лише 2 копійки на покриття всіх витрат з виробництва сигарет. І це я ще не беру в розрахунки роздрібний акциз (5%), який іде в місцеві бюджети, податки і соціальні збори з зарплат співробітників, витрати на покупку сировини", - пояснює експерт Інституту законодавства Верховної Ради України Валерій Воротін.

Щоб забезпечити таку ціну необхідно або цілеспрямовано працювати собі у збиток - проводячи політику цінового демпінгу (а це, до речі, веде до серйозної недоплати податків до державного бюджету), або ж створювати тіньові схеми "економії" на податках.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", за офіційними даними Державної фіскальної служби, за період з вересня 2017 р. по січень 2018 р. жодне підприємство у Львівській області (де і зареєстрована Винниківська тютюнова фабрика) не закупило жодної акцизної марки для виробництва сигарет.

Але, незважаючи на це, як свідчить фото реквізитів з пачки сигарет "Київ", фабрика продовжила випускати сигарети у 2018 р. І більш того, за минулий рік частка українського тютюнового ринку, яку контролює Винниківська тютюнова фабрика, зросла до 9%.

Як раніше пояснювала "Економічна правда", "успіх" фабрики полягає в тому, що вона закуповує дешевшу акцизну марку для виробництва сигарил і клеїть її на сигаретну пачку, таким чином недоплачуючи в бюджет близько 14 грн. за кожну пачку сигарет.

За підрахунками експертів, щорічний обсяг втрат держбюджету за цією тіньовою схемою становить 4,2 млрд. гривень.

Зараз ви читаєте новину «Винниківська тютюнова компанія або продає сигарети собі в збиток, або економить на податках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі