понеділок, 26 жовтня 2015 19:45

Виконання програми МВФ є основою для американських інвестицій — Яценюк

Виконання програми МВФ є основою для американських інвестицій — Яценюк
Фото: tsn.ua

Українська влада і Парламент повинні проявити політичну волю, щоб далі продовжувати реформи, приймати непрості закони, брати на себе політичну відповідальність, - підкреслив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з Міністром торгівлі США Пенні Прітцкер та представниками провідних американських компаній у понеділок, 26 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що рішення США стосовно надання Україні 1 мільярда доларів кредитних гарантій "безпосередньо пов'язане з економічними реформами, які повинні проводити як Парламент, так і Уряд, так і Президент України".

База для цих економічних реформ, за словами Глави Уряду, відображена в тому числі в меморандумі про співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом: "Це означає, що українська влада і Парламент повинні проявити політичну волю, щоб далі продовжувати реформи, приймати непрості закони, брати на себе політичну відповідальність і таким чином демонструвати, що ми не на словах, а на ділі проводимо реформи".

Він підкреслив, що якщо Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Уряд США, Уряди Великої сімки продовжують фінансово підтримувати Україну – "це означає, що реформи є": "Вони про це публічно заявляють. Там, де не проводяться реформи, гроші ніхто нікому не дає".

Арсеній Яценюк нагадав, що є загальна шкала Міжнародного валютного фонду по підтримці України: "В рамках цієї шкали 17,5 мільярда доларів виділяє Міжнародний валютний фонд і 7,5 мільярда доларів виділяє Уряд Сполучених Штатів Америки, інші країни Великої сімки і інші контрибутори".

Усі ці кошти спрямовуються на макроекономічну стабілізацію, підкреслив Глава Уряду. Зокрема, частина цих грошей іде в золотовалютні резерви: "Золотовалютні резерви зросли у нас з 6 мільярдів до майже 13 мільярдів доларів".

 Інша частина цих коштів, повідомив Арсеній Яценюк, перебуває зараз на рахунках Уряду України - це майже 3 мільярди доларів США.

Окрім того, за його словами, цей фінансовий механізм дає Україні можливість розраховуватися за зовнішніми зобов'язаннями, "не витягуючи гроші з кишень платників податків".

"Нам дають ресурс на те, щоби, з одного боку, ми були фінансово стабільною країною і розраховувалися по наших зовнішніх зобов'язаннях. З іншого боку - щоби кошти, які надходять до державного бюджету України у вигляді податків, йшли на розвиток української економіки", - наголосив він.

"Ця програма, підкреслив Арсеній Яценюк, - це "не програма МВФ, а програма реформ для України": "Виконання цієї програми – це основа для того, щоби американські інвестори приїжджали й інвестували в Україну. Інвестують тільки туди, де зрозумілі правила. А в нашій програмі реформ чіткі західні правила".

Зараз ви читаєте новину «Виконання програми МВФ є основою для американських інвестицій — Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі