четвер, 04 грудня 2014 14:28

Виключати світло перестанемо, якщо купуватимемо енергію у Росії - експерт

Виключати світло перестанемо, якщо купуватимемо енергію у Росії - експерт
Фото із соціальної мережі

Іншого виходу, як купувати електроенергію в Росії, в України немає. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявила член колегії Держагентства з питань енергозбереження і енергоефективності Марія Яковлєва.

- На скільки серйозна проблема з енергозабезпеченням в Україні?

- На сьогодні ситуація більш, ніж серйозна. Зазвичай за опалювальний сезон на складах знаходиться 4 мільйони тонн вугілля антрацитної групи, яке видобувається лише в Луганській області. Зараз є не більше півтора мільйона. Запаси треба було робити ще влітку, коли тільки розгорталися воєнні події на Донбасі. Українські склади дозволяють запастись вугіллям до півроку. Про це мав би потурбуватись міністр енергетики й вугільної промисловості. Виробничі потужності дозволяють Україні не турбуватись про енергозабезпечення, але в нас відібрали ресурси.

- Говорять, що "віяльні відключення" припиняться після 5 грудня, щойно полагодять третій енергоблок на Запорізькій АЕС. Це правда?

- Відремонтований енергоблок на Запорізькій АЕС проблеми не вирішить. Теплоелектростанціям ні на чому працювати. Проблема лише у вугіллі. Ми не встигнемо його закупити до 5 грудня. Можемо лише закупити електроенергію в Росії. За таких умов проблеми з електроенергією вирішимо протягом тижня. Іншого виходу я не бачу.

- Чи схвалюєте те, в який спосіб проводять "віяльні відключення"?

- Ні, не схвалюю. Бо Міністерство палива та енергетики досі не розробило графіка відключень. Воно має погодити його з Держкомітетом по енергозбереженню й енергоефективності. Ми маємо знати, що відключається в першу чергу, а що в наступну. Першими можна відключати підприємства, які не зав'язані на життєзабезпеченні населення, аж потім людям. Зараз у різних областях світло відключають по-різному. Страждає населення. Бо часто через відключення електрики люди сидять не просто в темряві, а й без води та тепла. Особливо вразливі родини з малими дітьми та інваліди. Про це мав би потурбуватись уряд.

- Що можуть зробити прості люди, які не погоджуються з таким відключенням?

- Люди можуть нести скарги й прохання в сільську раду, мерію, районну чи обласну адміністрацію. Ті, в свою чергу, передавати в Міністерство енергетики та вугільної промисловості. На основі цих пропозицій, міністерство має нарешті розробити документ, який регламентує порядок відключень електрики. Це може постанова Кабміну або наказ Міненергетики.

- Україна досі забезпечує Крим електроенергією?

- Обсяги постачання електрики в Крим вже значно знизили. Зараз обговорюють питання від'єднання системи на півострів. Нам для себе не вистачає. Це не чиєсь бажання, а технічний принцип виживання.

- Чому не обговорюють варіанти альтернативних видів електроенергії?

- Обговорюють. Їх у нас достатньо, але часу не має. Всі вітропарки, які були зведені Україною, залишились в Криму. Можна говорити про сонячну енергетику. Але ж за цей опалювальний сезон ми вже не встигнемо.

Зараз ви читаєте новину «Виключати світло перестанемо, якщо купуватимемо енергію у Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі