пʼятниця, 18 січня 2013 10:07

Відмова від української "труби" коштуватиме "Газпрому" величезну суму

Відмова від української "труби" коштуватиме "Газпрому" величезну суму
Фото: profi-forex.org

Перекидання експортних обсягів газу з України на новий газопровід Nord Stream може дорого обійтися "Газпрому".

Контракти монополії з прокачування значних обсягів газу через країни Східної Європи укладені з умовою take or pay, тому їх недозавантаження загрожує "Газпрому" штрафами, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Газпрому" дорого без України".

У січні-вересні 2012 року транспортні витрати "Газпрому" вже зросли на 20%. Причому на тлі збільшення витрат він через зростаючу конкуренцію змушений знижувати ціни для європейських споживачів, зменшуючи маржу. Ціна транзиту російського газу до Європи через Україну і газопровід Nord Stream (з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря) в січні-вересні 2012 року зросла на 20%, до 237,8 млрд руб. ($7,84 млрд), говориться в опублікованому вчора звіті "Газпрому" по МСФО. При цьому подорожчання вартості прокачування через Україну становило всього 5%, стверджує джерело видання в Міненерговугілля України.

Найбільшим транзитером російського газу в Європі є Словаччина. У "Газпрому" з нею контракт до 2029 року на транзит до 50 млрд куб. м газу на рік на умовах take or pay. У вересні глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв, будучи в Словаччині, запевнив, що "всі зобов'язання за цими контрактами будуть виконані", і країна "без транзитних платежів не залишиться". У підсумку до 2029 року "Газпром" заплатить Словаччині за транзит більше 900 млрд куб. м газу, але реальний обсяг прокачування становитиме не більше чверті заявленого, зазначають експерти. Тобто транзит одних і тих же обсягів газу буде сплачено двічі, на старих маршрутах через Східну Європу і через Nord Stream, і це без урахування перспективи введення газопроводу South Stream і на тлі зниження обсягу експортних поставок "Газпрому".

У "Газпромі" і "Газпром експорті" ситуацію не коментують. Але в тому ж звіті за МСФЗ говориться, що в січні-вересні тарифи для споживачів в колишньому СРСР зросли на 20%, а для Європи - на 9%, маржа з ??прибутку від продажів знизилася з 36% до 26%. Причому "Газпрому", щоб витримати зростаючу конкуренцію на європейському ринку, доводиться знижувати ціни. Зокрема, французька GDF Suez, австрійська Econgas і німецькі Wingas і WIEH в січні подали заявки на перегляд умов своїх контрактів, повідомив заступник гендиректора "Газпром експорту" Сергій Челпанов. Низка європейських споживачів "Газпрому" отримали знижки раніше. Компанія знизила і середню прогнозну ціну газу для Європи на 2013 рік з $415 за тис. куб. м до $370.

Через зниження кінцевих цін і зростання транзитного тарифу маржа "Газпрому" продовжить скорочуватися, а його експорт газу через Nord Stream може опинитися на межі рентабельності, вважає Михайло Корчемкін. На відміну від головного конкурента "Газпрому" в Європі - Норвегії, транспортна складова в ціні російського газу дуже велика, так як газ йде з Ямалу, додає глава напрямки світової енергетики в "Сколково" Тетяна Мітрова. Якщо у Норвегії транспортування в кінцевій ціні становить близько 30%, а видобуток 70%, то у "Газпрому" приблизно навпаки, пояснює вона. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що "Газпром" може частково компенсувати зростання транспортних витрат перекиданням частини українського експорту не на Nord Stream, а через Білорусь, чиї газопроводи належать "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Відмова від української "труби" коштуватиме "Газпрому" величезну суму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі