четвер, 09 листопада 2017 13:15

Відходи потрібно не спалювати, а переробляти на енергію - Косюк

Відходи потрібно не спалювати, а переробляти на енергію - Косюк
Відходи потрібно не спалювати, а переробляти на енергію - Косюк

Перед тим як ухвалювати Національну стратегію управління відходами, уряду потрібно було вивчити досвід інших країн та зробити основний акцент на переробці відходів у енергію. Про це заявив голова ПАТ "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк на своїй сторінці у Фейсбук.

За його словами, головним недоліком в стратегії управління відходами є недостатня увага до біоенергетики.

"В документі основна увага приділяється сортуванню, переробці, зберіганню та утилізаціїї відходів, шляхом термічної обробки. Лише у розділі про сільське господарство йде мова про використання біомаси для виробництва енергії. Але для Національної стратегії цього недостатньо. Сміття потрібно перетворювати у енергію, а не просто спалювати", - переконаний Юрій Косюк.

Голова МХП додав, у стратегії відсутній стимул віддавати відходи на переробку для самих виробників.

"Документ передбачає створення регіональних фондів. Кошти у фонди будуть сплачувати виробники, які не мають своїх технологій для безпечної переробки. А контролюватимуть фонди - чиновники, що створюватиме потенційну загрозу виникнення корупції та призведе до буксування програми в цілому", - наголосив Юрій Косюк.

Він впевнений, перед тим як ухвалювати такий важливий для країни документ, потрібно було вивчити досвід інших країн.

"У Швеції близько 2,5 тон сміття щороку спалюється для вироблення електрики або тепла. У Відні сміттєспалювальний завод став теплоелектростанцією. Британія є одним із світових лідерів в технології перетворенні харчових відходів на енергію. Сингапур будує енергоблоки на смітті. А ми хочемо витрачати енергію на термічну обробку сміття, замість того щоб отримувати її від переробки відходів", - підсумував Юрій Коcюк.

Раніше, глава ПАТ "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк в інтерв'ю газеті "Факти" заявив, що сьогодні українська продукція стала реальним конкурентом світовим виробникам.

Зараз ви читаєте новину «Відходи потрібно не спалювати, а переробляти на енергію - Косюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі