четвер, 31 березня 2011 16:27

Від пенсійної реформи найбільше постраждає "еліта"?

Від пенсійної реформи найбільше постраждає "еліта"?

Реформа пенсійної системи, яка дозволить збалансувати бюджет Пенсійного фонду і підвищити добробут громадян, в Україні необхідна.

Таку думку висловили українські економісти.

"Потрібна кардинальна реформа з появою недержавних пенсійних фондів (НПФ), щоб система була накопичувальною, а не субсидійною, щоб гроші майбутніх пенсіонерів давали нові робочі місця молодим, а не молоді утримували армію пенсіонерів", - зазначив головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран, підкресливши, що введення другого рівня пенсійної системи дозволить виділити значні ресурси для реального сектора економіки.

З ним солідарний старший економіст "CASE-Україна" Володимир Дубровський. На його думку, "солідарна система пенсійного забезпечення, коли сьогоднішня молодь підтримує людей похилого віку, - це піраміда, яка рано чи пізно дасть збій. Тому ключовим питанням після завершення пенсійної реформи має стати повна відмова від солідарної системи пенсійного забезпечення".

"Реформа несе в собі ризики конфліктів влади з окремими групами. Причому з групами непростими - тими, на кого держава протягом десятиліть робила ставку, у тому числі забезпечуючи серйозними зарплатами і гарантуючи високі пенсії. Еліта, опора, бюрократичний апарат може стати найбільш "постраждалою" верствою населення від цієї реформи. Соціальна напруженість в цих шарах - серйозний ризик для влади, і зараз на це звертають увагу, це турбує владу. Але робити це рано чи пізно доведеться - іншого виходу просто немає", - зазначив голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Від пенсійної реформи найбільше постраждає "еліта"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі