пʼятниця, 20 вересня 2019 17:49

Верховна Рада ухвалила закон для боротьби з тіньовиками

Верховна Рада ухвалила закон для боротьби з тіньовиками
Законопроект передбачає застосування електронного чека. Тобто систему обліку операцій через смартфон. Фото: t-l.ru

У другому читанні Верховна Рада ухвалила закон про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Документ підтримали 237 нардепів. За словами голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, закон покликаний припинити використання схем великого бізнесу ухилення від оподаткування з використанням ФОПів, пише Уніан.

Законопроект передбачає застосування електронного чека. Тобто систему обліку операцій через смартфон, яка пізніше зможе замінити реєстратори розрахункових операцій.

Крім того, вводиться "кешбек". Покупцям відшкодовуватимуть 100% вартості придбаних товарів, робіт або послуг, якщо вони поскаржилися на порушення продавцем порядку проведення розрахункових операцій. Гроші повернуть, якщо контролюючий орган під час перевірки підтвердить це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформа податкової система повинна включати зменшення загальної ставки оподаткування – Гмирін

Під час підготовки законопроекту до другого читання збільшили ліміт обороту для фізосіб-підприємців другої групи оподаткування з 1,5 до 2,5 млн грн. Мінімальна сума для скарги з "кешбеку" зросла зі 100 до 850 грн.

"Тепер необов'язково зберігати на кожній точці продажу оригінали документів про облік товарів, також відстрочене застосування штрафних санкцій за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних", - наголосив Гетманцев.

У першому читанні законопроект про електронний чек Верховна Рада ухвалила 10 вересня 2019-го. Із травня 2017-го в Україні користуватися касовими апаратами зобов'язані всі продавці побутової техніки, комп'ютерів, смартфонів та іншої електроніки, незалежно від їхнього обороту або типу підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила закон для боротьби з тіньовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі