четвер, 28 січня 2016 14:32

Валютним позичальникам знову обіцяють списати борги, але не всім (інфорграфіка)

  Інфографіка надана НАБУ
Інфографіка надана НАБУ

У Кабміні вже лежить новий законопроект, який має вирішит проблему валютних позичальників. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіли в Незалежній асоціації банків України.

"Новий законопроект передбачає реструктуризацію валютних кредитів, що надавалися для покупки єдиного житла", – зауважує Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

Згідно з цим законопроектом, списання боргу можливе від 25% до 100% у залежності від класу майна, яке було придбано за рахунок цих валютних кредитів. Також береться до уваги категорія позичальника.

"Наприклад, для тих категорій громадян, яким держава гарантує додаткову підтримку, а також позичальників, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, приймаючи безпосередню участь в бойових діях в зоні АТО, передбачено розмір списання боргу до 100%. У першу чергу, ми маємо захистити людей, які дійсно стоять перед ризиком втратити єдине житло. Натомість треба відрізняти й інші категорії валютних позичальників - тих, хто коштом валютного кредиту придбав автомобіль класу "люкс" чи дорогий мобільний телефон. Попередній законопроект передбачав списання боргу всім - і тим, хто цього потребував, і тим, хто купував п'яту квартиру або четвертий автомобіль", – зазначила Олена Коробкова.

У НАБУ сподіваються, що новий законопроект щонайшвидше розглянуть у Кабміні та внесуть на розгляд Верховної Ради, щоб уже в березні у депутатів була змога проголосувати його у першому читанні.

"Компенсації з держбюджету не буде. Вирішення проблеми валютних кредитів передбачається за рахунок банків", - уточнила Коробкова.

Нагадаємо, вчора на засіданні Верховної Ради депутати не змогли подолати вето Президента, яке фактично скасовує закон "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитам в іноземній валюті" № 1558-1. Він передбачав реструктуризацію всіх споживчих кредитів по курсу 5,05 гривні за долар. При необхідній конституційній більшості у 300 голосів проти рішення глави держави проголосували лише 54 парламентарі.

Зараз ви читаєте новину «Валютним позичальникам знову обіцяють списати борги, але не всім (інфорграфіка)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі