вівторок, 12 грудня 2017 14:46

В Укрпошті назвали недоліки закону про посилки

В Укрпошті назвали недоліки закону про посилки
Щоб виконати вимоги закону, необхідно створити захищену ІТ-систему для зберігання даних. Створення системи коштуватиме понад 150 млн грн. Фото: Новое Время

Укрпошта підтримує наміри знизити рівень нелегальних перевезень. Однак рішення стягувати мито з посилок із Китаю, де середній чек за статистикою менше $10, вийде дорожче для держави.

"Досвід країн, які зменшили розмір безмитного ліміту, демонструє тенденцію зменшення доходів до державного бюджету. Так, після скорочення безмитного ліміту з $200 до 22 євро у Білорусі відбулось зменшення обсягів імпортних "дрібних пакетів" з планових 24 мільйонів до фактичних 12 мільйонів штук. Крім того, у Білорусі спостерігається активізація нелегальних перевізників, які доставляють імпортні відправлення через Росію", - повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Він наголосив, що досі не визначені механізми стягування мита. Зокрема, порядок адміністрування "четвертої посилки".

"Міністерство фінансів виступало з ініціативою створення бази отримувачів, яка повинна працювати в онлайн-режимі та об'єднувати усіх гравців логістичного ринку. Якщо дві посилки прийдуть одночасно Укрпоштою, а дві – іншим оператором – з якої рахувати мито? Яким чином збирати персональні дані із зарубіжних майданчиків, як даний реєстр повинен працювати у некомп'ютеризованих офісах сільської місцевості? Відповідей на ці та інші питання немає", - прокоментував Смілянський.

Щоб виконати вимоги закону, необхідно створити захищену ІТ-систему для зберігання даних. Впровадити систему реєстраційних номерів для нерегулярних імпортерів, контролю стандартів якості процедур митного оформлення. Загальні витрати на створення ІТ-системи становитимуть понад 150 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта оновить ряд тарифів

Директор Укрпошти застерігає, що кінцевий споживач послуги отримає значне збільшення часу очікування відправлень та збільшення тарифів, якими оператори компенсуватимуть понесені фінансові витрати.

"Клієнт не радий буде відстояти в черзі і дізнатися, що для того, щоб отримати посилку за $5 необхідно заплатити мито у розмірі $1. І це за умови, що єдина державна база на зависне, як це щороку відбувається з системою електронного декларування. При цьому замовлений товар на внутрішньому ринку у посередників буде коштувати набагато дорожче", - каже він.

Парламент ухвалив закон, яким обмежив безподаткове ввезення товарів в Україну 3 посилками на місяць. Вартість 1 посилки має не перевищувати 150 євро. Всі наступні посилки будуть обкладатися податком на додану вартість — 20%, митом — 10%, а деякі категорії товарів — акцизом. Обкладатися податком буде вся сума митної вартості товарів у посилці.

За даними дослідження GfK, 2017 року українці в середньому отримували з-за кордону по 13 посилок, 2016-го — по 10.

Зараз ви читаєте новину «В Укрпошті назвали недоліки закону про посилки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі