четвер, 21 квітня 2011 12:41

В Україні нема підстав обмежувати експорт зерна - Європейська бізнес асоціація

В Україні нема підстав обмежувати експорт зерна - Європейська бізнес асоціація

В Україні відсутні об'єктивні підстави для обмеження експорту зерна, адже залишків зерна на сьогодні достатньо.

Про це йдеться в зверненні Європейської бізнес асоціації (ЄБА) до президента України та уряду.

ЄБА пропонує ветувати Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства" № 8324, ухвалений Верховною Радою 7 квітня.

"Відсутність підстав для обмеження експорту підтверджується статистичними даними Балансу попиту та пропозиції зерна, підготовленого Міністерством економічного розвитку та торгівлі та Міністерством аграрної політики та продовольства на цей маркетинговий рік та прогнозованого балансу на наступний маректинговий рік по всіх категоріях господарства", - йдеться в зверненні ЄБА.

Крім того, на думку експертів, запропонований розподіл квот на експорт та імпорт товарів шляхом їх продажу на аукціонах не узгоджується з положеннями Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року та Угоди СОТ про процедури ліцензування імпорту, що підтверджується висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради України від 6 квітня.

В ЄБА також вважають, що уряд не повинен вводити обмежуючих заходів та забезпечити вільний експорт зерна принаймні до завершення поточного сезону - 1 липня 2011 року, а також надати бізнес-спільноті гарантії щодо рівності й прозорості регулювання ринку на наступні сезони.

Зараз ви читаєте новину «В Україні нема підстав обмежувати експорт зерна - Європейська бізнес асоціація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі