середа, 12 червня 2013 00:53

Ужгородський суддя відпустив на волю організатора мережі лжекредитних організацій Максима Островського

Ужгородський суддя відпустив на волю організатора мережі лжекредитних організацій Максима Островського
Фото: starlife.com.ua

Пізно ввечері 11 червня в Ужгороді було обрано запобіжний захід організаторові мережі псевдобанков 32-річному Максиму Островському. Суддя Ужгородського міськрайонного суду вирішив випустити Островського під заставу в розмірі 250 000 грн - цілком прийнятну суму для бізнесмена, який, за деякими даними, спустошив кишені українців приблизно на 25 мільйонів гривень. Про це Gazeta.ua повідомив ужгородський правозахисник Богдан Хаустов, який брав діяльну участь у викритті злочинної діяльності Островського.

На засідання суду не пустили представників преси. Під стінами суду проходив пікет, але незважаючи на це суддя Віталій Малюк призначив Максиму Островському запобіжний захід у вигляді застави. З чуток, тільки один день роботи мережі офісів Островського, приносив йому близько 30 000 грн з однієї області, а сума 250 000 грн - це результат роботи контор, розташованих у дев'яти областях України, велика частина яких до цих пір продовжують легально обманювати людей.

Нагадаємо, організатора лжекредитних фірм - "Б.А.Н.К. Народний", "ПАТ Європейський кредит", "Б.А.Н.К. юей", "Кредит Груп", "ТФК "Актив", ПАТ "Ренесанс Кредит", ПП "Довіра БАНК "Максима Островського затримали вчора в його київській квартирі, а 11 червня доставили в наручниках в Ужгород. У цьому місті щодо Островського та чотирьох його помічників розслідується кримінальна справа за ч.4. ст 190 ("Шахрайство в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою осіб"). За цією статтею обвинуваченим "світить" до 12 років позбавлення волі.

"Прокуратурою Закарпатської області оголошено про підозру у вчиненні злочинів п'яти громадянам, які, створивши банк, шахрайським шляхом протягом декількох років виманювали гроші у закарпатців нібито на кредити, - інформує начальник відділу прокуратури Закарпатської області Олександр Андришин. - Умовою для отримання кредиту в цьому "банці" була обов'язкова сплата початкового внеску (сума залежала від розміру кредиту). Насправді ж, заплативши внесок, кредит люди так і не отримували, а сума внеску їм не поверталася. Таким чином, шахраям вдалося ввести в оману близько сотні закарпатців на загальну суму понад 400 тис. грн. І це тільки ті люди, які вже звернулися до правоохоронців. Можливо, постраждалих набагато більше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецький суд у закритому режимі почав розгляд справи про захоплення заручниці в офісі "Альянс Україна"

Слідство вважає, що лжекредитні фірми Островський засновував починаючи з 2010 року. Там обманювали клієнтів і в очі називали "лохами". Кримінальна справа зрушила після того, як журналісту програми "Гроші" вдалося влаштуватися в Полтавський філіал псевдобанка стажистом і цілий робочий день знімати на камеру, як консультанти обманюють клієнтів. Кожному консультанту псевдокредитной організації сплачували мінімальну ставку і відсоток від суми, яку приносить у компанію обманутий співробітником клієнт. Так само журналісту-стажисту пояснили, що можна не боятися гніву обдурених клієнтів, так як шахраї здійснюють свою діяльність під "серйозної дахом".

До початку цієї бізнес-діяльності Максим Островський робив кар'єру співака і називав себе Vall Diss.

- Більше 7 тис. осіб по всій Україні постраждали від структур цього співака. Особисто до мене звернулися 400 осіб тільки жителів Ужгорода, - коментує Богдан Хаустов. - Псевдобанкі Островського працювали по точно такою ж схемою, за якою працює "Альянс Україна" та інші організації, де обіцяють людям позички під 0 - 5% без довідки про доходи. Беруть внески і нікому не дають кредитів. Таких псевдокредитних організацій у нашій країні близько сотні. Островський зареєстрував бізнес в Ужгороді, а сидів у Києві і управляв бізнесом звідти. Крім нього до відповідальності притягують його юриста, бухгалтера, директора "Б.А.Н.К. юей" і одного з консультантів. Ще до затримання Островського суди масово приймали рішення на користь обдурених вкладників. І кримінальна справа в Ужгороді - це поки перший реальний приклад кримінальної справи стосовно організатора кредитної афери в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Ужгородський суддя відпустив на волю організатора мережі лжекредитних організацій Максима Островського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі