вівторок, 28 квітня 2020 15:25

Уряд блокує виїзд заробітчан за кордон

Уряд блокує виїзд заробітчан за кордон
Глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджує, що поки "нелогічно" масово вивозити українських заробітчан за кордон glavcom.ua

Кабінет міністрів тимчасово заборонив українським заробітчанам поїздки за кордон. Виїзд дозволено тільки в разі відвідування родичів.

Про що розповів посол Естонії Каймо Кууск, пише ERR.

"Фінляндія хотіла ввезти сезонних працівників, загалом 14 тис. осіб. Були довгі переговори, і в кінці кінців Фінляндії вдалося умовити Україну. Однак після доставки перших 200 чоловік у Гельсінкі уряд України призупинив подальші чартерні рейси, і сезонних працівників більше за кордон не випускають", - заявив Кууск.

За словами посла, виїхати можна, якщо в конкретній країні ЄС є рідня. Наземні пункти пропуску дозволяють виїхати в Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджує, що поки "нелогічно" масово вивозити українських заробітчан за кордон, бо зусилля уряду через пандемію нового коронавірусу спрямовані на повернення українців додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща знайшла спосіб, як привезти заробітчан з України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у вівторок, 28 квітня, що Україна отримує звернення від інших країн стосовно того, що там необхідні українські працівники. Однак український уряд керується міркуваннями безпеки та здоров'я своїх громадян, і масове вивезення українців за кордон на даний момент є нелогічним, вважає міністр.

"Справді, звернення є. Але уряд України керується насамперед міркуваннями безпеки, здоров'я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож - це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком", - сказав Кулеба під час онлайн-брифінгу.

Міністр наголосив, що усі зусилля уряду спрямовані на повернення українців із-за кордону. "Тому на цьому тлі зараз, відверто скажемо, нелогічним є паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де триває пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності", - пояснив Кулеба.

Водночас він зазначив, що МЗС України налаштоване конструктивно, розуміє потребу в українських працівниках і буде готове переглянути свою позицію в контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу.

23 квітня 200 українців полетіли до Фінляндії збирати полуницю. Після того як заробітчани прибувають на територію Фінляндії, на них чекає двотижневий карантин. З аеропорту "Бориспіль" найближчим часом заплановано ще 2 рейси до Фінляндії. Вилетіти зможуть громадяни України, які мають право на офіційне працевлаштування в цій країні, розповіли у пресслужбі авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ). Такі ж проэкти заплановано до Німеччини та Англії.

Зараз ви читаєте новину «Уряд блокує виїзд заробітчан за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі