середа, 09 березня 2011 15:32

Юрист: Новий закон про стягнення боргів повертає до часів СРСР

Юрист: Новий закон про стягнення боргів повертає до часів СРСР

Новий закон "Про виконавче провадження", що забороняє боржнику виїжджати за межі України, обмежує права людини.

Про це заявила юрист Тетяна Яблонська.

"Це те, що відбувалося за радянських часів. Для притягнення людей до відповідальності є угоди про екстрадицію - не можна так просто забороняти людині пересуватися", - сказала вона.

У правозахисниці викликало побоювання і те, що за новим законом нерухоме майно боржників виставлятимуть на торги. На думку Яблонської, ця процедура може стати способом відбирати у людей ласі шматочки землі. Ще одним приводом для судової корупції юрист вважає передбачені в законі відстрочки від виставляння майна на аукціон, які зможе давати лише суд.

Юрист визнала, що будь-які висновки з приводу можливих наслідків закону - це тільки припущення. Багато чого залежатиме від підзаконних актів. Саме вони визначать, хто і за якою схемою проводитиме майнові аукціони.

Нагадаємо, сьогодні, 9 березня, в Україні набуває чинності нова редакція закону України "Про виконавче провадження". Нова редакція не залишає боржникові можливість адміністративно оскаржувати дії державного виконавця. Допускається реалізація майна боржника не на торгах, а на комісійних засадах. Державному виконавцю надається право доступу до електронних баз даних та реєстрів, які містять інформацію про майно та кошти боржників.

Зараз ви читаєте новину «Юрист: Новий закон про стягнення боргів повертає до часів СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі