понеділок, 03 лютого 2020 14:26

Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима

Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима
За 2014-2015 роки Укрнафта накопичила перед державою мільярдні борги, розплатитися за які не може по сьогодні. ФОТО: zn.ua

Укрнафта й Нафтогаз мировою угодою вирішили спір щодо газу, видобутого в 2006-2012-х. Відповідно до неї, держава заплатить Укрнафті 29,6 млрд грн. Ці кошти Укрнафта поверне знову до бюджету — сплатить ними накопичений податковий борг.

Повідомив про це виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

Спір між компаніями виник через газ, який Укрнафта видобувала й передавала в газотранспортну систему протягом 2006-2012-х. Систему цю контролював Нафтогаз. За вказівкою уряду, він зобов'язував Укрнафту продавати державі газ за зниженими цінами. Повернути ринкову ціну Укрнафта намагалася в судовому порядку. Спори із цього приводу суд вирішував на її користь. Однак за 2014-2015 роки Укрнафта накопичила перед державою мільярдні борги за несплату податків. Погасити їх виявилася неспроможна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лютому газ може подешевшати - Оржель

"Нафтогаз має отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов'язки, розрахуватися за цей газ з Укрнафтою (загальна сума – майже 15 млрд грн), а також передплатити до 14,6 млрд грн за газ, який Укрнафта видобуватиме і передаватиме Нафтогазу у майбутні періоди. Укрнафта всі ці кошти направить до держбюджету як погашення податкового боргу та сплати податків, які виникають у зв'язку зі здійсненням цих операцій", — розповів Вітренко.

Виконати зобов'язання Нафтогаз має до 1 квітня 2020-го. Якщо не розрахується, повинен буде повернути газ Укрнафті.

У січні Укрнафта уклала мирову угоду з ТОВ "Укренерго-Трейд". Суперечка почалася 2018-го. Пов'язаний з трьома контрактами купівлі природного газу, підписаних у травні 2016-го. Чистий борг становив 72 млн грн, а нараховані штрафи та пені за несвоєчасну оплату боргу - 22,7млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі