пʼятниця, 08 листопада 2019 16:05

Український космос неспокійний. Хто його розхитує?

Останні місяці про український космос говорять частіше, ніж будь-коли. Така концентрація публікацій у ЗМІ зумовлена прийняттям закону, що вперше дозволятиме приватним компаніям вести космічну діяльність в Україні.

Тему продовжило звільнення голови Державного космічного агентства України (далі – ДКАУ) Павла Дегтяренка.

За кілька днів до звільнення "головного з космосу" у мережі з'явилося фото документа про потенційну співпрацю між американською компанією Firefly Aerospace та заводом "Південмаш". Потім була інформація про звільнення та миттєве відновлення директора "Південмаша" з ініціативи тоді ще чинного керівника ДКАУ.

Чому український космос так "хитає" та що буде далі – розповідаємо й прогнозуємо у нашому матеріалі.

Хто кого звільнив?

31 жовтня українськими ЗМІ пролетіла новина про партнерство "Південмаша" та американської аерокосмічної компанії Firefly Aerospace підприємця Максима Полякова зі штаб-квартирою у Техасі та заводом і R&D-центрі в Дніпрі.

Фото документу від Firefly датованого 21 жовтня опублікував у своєму Facebook голова аналітичного центру "Ейдос" Віктор Таран. Він написав, що американська компанія хоче замовити в "Південмашу" серійне виробництво ракетних деталей. Угода, згідно з опублікованим документом, оцінювалась у $15 млн. Така співпраця стала можливою завдяки прийнятому закону №1071 про приватний космос.

Менш ніж за 24 години Таран на своїй сторінці у Facebook оприлюднив наказ ДКАУ від 30 жовтня про раптове звільнення генерального директора "Південмаша" Сергія Войта та припустив що це політичне рішення за яким стоїть керівництво Конструкторського Бюро "Південне".

  Сергій Войт
Сергій Войт

Після появи цієї інформації директор українського підрозділу Firefly Aerospace Олександр Дондік підтвердив наміри компанії співпрацювати з "Південмашем", однак зазначив, що це "не мало афішуватися до отримання остаточної калькуляції". Він також прокоментував неочікуване звільнення директора "Південмаша":

"Чи є між цими подіями якийсь зв'язок (домовленість Firefly і "Південмаша" та звільнення Сергія Войта – ред.) – не знаю, але мені підтвердили, що цей документ (про звільнення Войта – ред.) не фейк. Не хотілося б розривати співпрацю з Південмашем, але якщо в цій справі замішано керівництво КБ "Південне" і новий директор буде лобіювати їх інтереси, то ситуація вимагає ретельної перевірки", – заявив Дондік.

Розділений український космос

Після новини у багатьох центральних ЗМІ голова ДКАУ Павло Дегтяренко того ж дня відмінив свій наказ про звільнення Войта, про це повідомила прес-служба "Південмашу" на сайті заводу і прикріпила копію документу.

 

Цей документ став, ймовірно, останнім з підписом Дегтяренка, як голови ДКАУ, бо на засіданні у неділю, 3 листопада, Кабінет міністрів України ухвалив рішення про його звільнення з посади.

Павла Дегтяренка призначили головою ДКАУ у 2017, перед тим він працював понад 30 років у конструкторському бюро "Південне", звідки пішов головним конструктором якраз на посаду голови Державного космічного агентства. Він заручився підтримкою працівників КБ і, зокрема, його очільника, свого колишнього начальника, Олександра Дегтярьова.

  Павло Дегтяренко (зліва) і Олександр Дегтярьов (справа)
Павло Дегтяренко (зліва) і Олександр Дегтярьов (справа)

За інформацією ЗМІ, зайнявши посаду керівника ДКАУ, Дегтяренко доручив припинити розслідування агентства щодо фінансових порушень Дегтярьова, якого у 2016 році звільнили з посади гендиректора КБ "Південне" за рекомендацією Державної фінансової інспекції України. Щоправда, потім суд відновив Дегтярьова, а Дегтяренко погодив йому оклад у чверть мільйона гривень.

На початку 2019 року Міністерство економічного розвитку заявляло про плани взяти "Південмаш" під своє крило. Сергій Войт і працівники заводу, який досі підпорядковується ДКАУ, ставилися до таких змін позитивно і вважали, що це допоможе вітчизняній космічній галузі просунутись уперед. Однак Дегтяренко і Дегтярьов ідею не підтримали.

Через це можна припустити, що обидвоє не хочуть відпускати завод з трикутника "КБ Південне" – Південмаш – НКАУ". Бажання логічне, бо ж якщо Войт з "Південмашем" вийдуть з-під порядкування космічного агентства, то Дегтярьов матиме менший вплив і контроль над державними дотаціями.

Що далі?

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук запевнив, що звільнення Дегтяренка з посади голови ДКАУ не пов'язане з наміром того змінити керівництво "Південмашу".

За словами прем'єра, влада проаналізувала роботу держоргану і зрозуміла необхідність призначення нового керівника. Виконуючим обов'язки голови Державного космічного агентства став Володимир Міхєєв, який з 2015 був заступником голови ДКАУ.

Очевидно, що нова влада вирішила взятися за реформування космічної галузі. Один із перших законопроектів, ухвалених новим парламентом, стосувався саме космосу. Він дозволив займатися космічною діяльністю приватним компаніям, що раніше не було можливим через тотальну державну монополію.

На думку експертів, новий закон створить конкурентні умови на ринку та заохочуватиме інвесторів вкладати гроші у розвиток космічної галузі України.

Зараз ви читаєте новину «Український космос неспокійний. Хто його розхитує?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі