Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2019 11:15

Українська група компаній Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути $2,5 млрд
5

5 вересня група компаній Industrial Innovation Group продемонструвала журналістам процес виробництва цифрової голографічної акцизної марки нового покоління на підприємстві.

Усіх запрошених працівників медіа провели у будівлю ТОВ "Поллі-Сервіс". Пропускають на підприємство лише у спецформі. А тому кожному видали синій халат з написом "Відвідувач". Із метою безпеки у них відсутні кишені, а гудзики необхідно защіпати усі без винятку. Зустрічає журналістів президент ТОВ "Поллі-Сервіс" Ігор Попович.

- Завод побудували у 2004 всього за дев'ять місяців, - говорить Попович - Найпершими підприємство сертифікувала Visa. За її оцінками у 2005 році завод виявився найбільшим у Східній Європі. Однак насправді зараз він є лідером по випуску банківських платіжних карток в усьому світі. Друга сертифікація була від MasterCard. У 2011-му році ми отримали її ще й від UnionPay.

Щоб потрапити всередину на прохідній журналіст підписує договір конфіденційності. У ньому вказує паспортні дані, дату, коли перебуває на заводі та ставить підпис, яким підтверджує дотримання всіх вимог на підприємстві. Необхідні вказівки дає співробітник, який знаходиться за двостороннім вікном.

  Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд

- За весь період роботи ми випустили більше 200 мільйонів платіжних пластикових карток. На початку 2005 року почали виготовляти українські водійські права та технічний паспорт, - додає президент підприємства. Він уважно спостерігає за всім процесом.

Журналісту зчитують відбиток пальців. Вся процедура зайняла менше хвилини. Потім – зважують. Для цього у підлогу вмонтували спеціальні ваги. Поблизу входу розміщений FaceReader. Завдяки 3D-зйомці на ньому, за декілька секунд відцифрували геометрію обличчя. Нарешті видають пропуск.

- Із ним можна пройти лише в наступне приміщення. Двері, які випускають з нього може відчинити виключно охоронець, - каже Ігор Попович і показує процедуру на власному прикладі.

Без пропуску пересуватись підприємством - неможливо. Повсюду розташовані камери. Поодинокі вікна, які зустрічаються на шляху, є куленепробивними.

За хвилину добираємося до потрібного приміщення.

- Тут в одному місці сконцентроване обладнання, для виготовлення всіх видів акцизних та контрольних марок для захисту від підробок та контрабанди, - розповідає директор Департаменту захисного друку паперових документів IIG Ігор Когут. - Найпершою нашою спеціалізацією є надання замовнику послуг з контролю якості продукції. За рік ми можемо виготовляти до дев'яти мільярдів марок.

  Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд

Позаду спікера розташований найгучніший прилад в приміщенні. Пристрій безперервно друкує акцизні марки.

- Гібридна ролева машина може друкувати різними способами і робить це одночасно з обох сторін, - говорить Директор департаменту. - Крім цього, вона контролює якість персоналізації. Таке обладнання використовують і в інших країнах. Минулоріч ми провели капітальну реконструкцію. Для цього облаштували підприємство найновішим обладнанням. Усього в світі є декілька одиниць такої техніки. Також у нас провідна система контролю якості марок. Одночасно тут може перебувати інформація про двісті мільйонів марок на день. Усі марки, які переходять з одного етапу виробництва на інший - повністю враховані. Навіть через два роки ми можемо розказати, на якому рулоні вони були, в яку коробку потрапили і куди ми їх передали.

В іншому кінці приміщення на великому екрані журналістам розпочали показ відео про "Комплексну автоматизовану систему державного контролю за обігом тютюнових та алкогольних виробів".

- Коли в 2009 році в Україні ввели цифрову голографічну акцизну марку, то за перший же рік доходи до бюджету від підакцизних товарів збільшилися на 60 відсотків і становили близько двох мільярдів доларів. Але з 2013 року було прийнято рішення про перехід на іншу марку – більш просту, зразка 1999 року, яку легко підробити, а значить – страждає Держбюджет, - пояснює топ-менеджер IIG Георгій Бейлін. - Тому ми пропонуємо державі сучасні комплексні технології для ефективної боротьби з контрабандою в Україні. Це запровадження цифрової акцизної марки з голограмою та спектральною міткою, а також комплексна інформаційна надсучасна система управління акцизною маркою Track&Trace.

Один зі співробітників пропонує глянути за його словами на різні акцизні марки. Усім журналістам вони здаються однаковими.

  Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд

- Неозброєним оком цього не помітити, - посміхається генеральний директор ПрАТ "ОТІ" Андрій Первушин. - Наші акцизні марки, крім видимих мають також і приховані елементи захисту. Сюди входять голограми зі спеціальними мітками, захисні чорнила, унікальні ідентифікаційні коди, і мітки для читання спеціальним обладнанням.

Увагу журналістів привертає зменшена копія пристрою з конвеєром, на який один із співробітників підприємства кладе звичайні коробки, до яких прикріплюють акцизні марки.

- Це аплікатор, який стоїть в комплексі виробника підакцизної продукції - табаку чи алкогольних напоїв, як частина конвеєра, - показує систему на прикладі начальник відділу проектування і моделювання інформаційних систем ПрАТ "ОТІ" Олександр Терлецький. - Наприклад, коли пачка сигарет виходить з конвеєра виробника на аплікатор, то на нього клеїться акцизна марка. В цей самий момент, зчитується її код і передається в Центральну базу даних, щоб інспектор мав змогу перевірити цей товар.

Олександру передають ручний сканер. Він показує, як працює пристрій, якщо його навести на голограму цифрової марки зі спеціально прихованим захисним елементом та без нього. У першому випадку лампочка пристрою загорілась зеленим світлом, в іншому - червоним.

  Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд

- На своєму смартфоні інспектор матиме спеціальну програму, - продовжує пояснення начальник відділу проектування. - Після сканування коду, вся необхідна інформація про товар, така як код продукту, виробника, імпортера, дата виготовлення підакцизного продукту чи генерування смарт-коду з'являтиметься у ній.

Окрім ролевої машини в приміщенні працювали ще три пристрої. В першому на листи з акцизними марками накладаються голограми. Другий розрізає готові листи на п'ять однакових рулонів. Такий пристрій співробітники між собою називають "бабінерізка". Останній запаковує ці рулони.

Ще одну екскурсію для представників медіа провели у сусідньому Спеціалізованому підприємстві "Голографія". Там співробітники показували види голограм та їх виготовлення.

За підрахунками експертів, у 2018 році Державний бюджет України недоотримав 2,6 млрд грн акцизного податку. В 2019 ця сума оцінюється на рівні 4,6 млрд грн.

Важливо підкреслити, що цифрова голографічна акцизна марка нового покоління застосоується з використанням кніверспльного існуючого обладнання та не вимагає переоснащення обладнання для її нанесення. Вона легко ідентифікується, відслідковується та інтегрується з існуючими системами у всіх виробників алкогольних та тютюнових виробів. Більше того, вартість марок на тютюнові вироби не перевищить 1/8 частини випаленої сигарети, а вартість марок на алкогольні вироби не перевищить вартість однієї краплі алкогольного напою.

  Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути ,5 млрд
Зараз ви читаєте новину «Українська група компаній Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути $2,5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути