вівторок, 12 лютого 2019 12:35

Українська економіка почала виходити "з тіні"

Українська економіка почала виходити "з тіні"
Найвищий рівень тіньової економіки, за даними Мінекономрозвитку, було зафіксовано 2014-го: 43% від офіційного ВВП. Фото: Фото: ua.depositphotos.com

Тіньова економіка в Україні досягла найнижчого рівня за останні 10 років. У січні-вересні 2018 року її рівень становив 32% від офіційного ВВП.

Рівень тіньової економіки знизився на 1 % порівняно з аналогічним періодом 2017 року, йдеться у звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Як пояснили у відомстві, детінізація української економіки стала можливою завдяки впровадженню реформ, а також посиленню ринкових тенденцій та поступової оптимізації процесів формування цін на внутрішніх ринках, у тому числі внаслідок демонополізації ринків поряд із впроваджуваною НБУ жорсткою монетарною політикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перуанський економіст пояснив, як вивести економіку "з тіні"

Водночас динаміка детінізації української економіки стримується нерозв'язаними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому. Це, зокрема, наявність непідконтрольних владі територій, утворених у ході військової агресії на Сході країни.

Найвищий рівень тіньової економіки, за даними Мінекономрозвитку, було зафіксовано у 2014 році: 43% від офіційного ВВП.

На початку жовтня почали масово перевіряти український бізнес. Основна мета - вивести з "тіні" працівників, які отримують зарплату у конвертах. Таким чином, забезпечити виплати пенсіонерам.

Зараз ви читаєте новину «Українська економіка почала виходити "з тіні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі