пʼятниця, 16 жовтня 2020 22:35

Українка розповіла, як відкрила дитсадок у Польщі
6

Анна Хімчук з Одеси відкрила приватний дитячий садок для дітей емігрантів у Варшаві. Сюди переїхала з чоловіком та двома доньками. Старша пішла до школи, а молодша до садочку.

"Нам здавалося, що молодша донька адаптується найшвидше. А насправді цього не сталося. Дитина щодня прокидалася і розповідала, що хоче до Одеси. Я водила її в садок до поляків, але вона там сиділа і не приймала участь у заняттях. Тоді чоловік сказав, що ми маємо відкрити садок, саме для таких дітей із пострадянських країн, щоб їм було легше адаптуватись", - розповідає Аня.

Важко було знайти приміщення. Більшість нерухомості здавалось через посередників, а вони на думку українки, дуже повільні. Наприклад, щоб домовитись подивитись приміщення, треба від кількох днів до кількох тижнів.

Навчання дітей у дитсадку направлене на вивчення математики
Фото: Анна Хімчук
Навчання дітей у дитсадку направлене на вивчення математики
Навчання дітей у дитсадку направлене на вивчення математики
Навчання дітей у дитсадку направлене на вивчення математики
Навчання дітей у дитсадку направлене на вивчення математики

"Насправді, ми розраховували, що це буде соціальний проект, тому підхід ставився на якість. Приміщення знайшли у власника, там був дитячий клуб, тому трохи зекономили на ремонті. Але довелося закуповувати спеціальні меблі, ковдри, які не горять, іграшки, які не нашкодять дітям. Також враховувати вимоги санепідстанції та інших служб по нормах світла кількості місця на одну дитину. Причому ці норми весь час змінювалися. В дитсадок вкали майже 3, 5 млн гривень", - пригадує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бізнес подарували на день народження" - чернівчанка несподівано відкрила власну справу

Аби залучити більше дітей, Анна розклеювала оголошення в жилих будинках а також розміщувала у соцмережі.

"Перші діти були з україномовних та російськомовних родин. Але для мене було важливо, щоб прийшли поляки. Був шалений мовний барєр, коли до мене дзвонили, а я відповідала, як вміла, то чула, що з того боку не задоволені моєю вимовою. З часом стало менше таких людей. До того ж спрацювало "сарафанне радіо" і діти пішли до нас. Зараз маємо приблизно 50 на 50", - додає.

В дитсадочку працюють викладачі, які допомагають адаптуватися до нового середовища. Також торік Анна придбала ліцензію, за якою садок став спеціалізованим, із вивченням математики.

"Насправді тут не можна вкласти гроші і чекати, доки вони запрацюють на тебе. Потрібно багато працювати. Без вихідних, відпусток. Вже буквально з перших років почали розширювати мережу, а зараз працюю над розробкою франшизи, щоб дитсадки Вулик запрацювали по всій країні", - пояснює.

За місяць відвідування дитсадка батьки сплачують 8 тис грн, ще 105 грн потрібно сплатити за кожен день харчування.

Катерина Пушкарьова із села Миколаївка на Дніпропетровщині чотири роки тому відкрила салон краси у Кракові. Зараз має мережу салонів по всій Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, як відкрила дитсадок у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі