пʼятниця, 30 липня 2021 13:00

Спецтема: 30 років Незалежності

"Україні потрібна нова індустріалізація на основі сучасних технологій" - економіст

"Україні потрібна нова індустріалізація на основі сучасних технологій" - економіст
Економіст Андрій Новак: "За 30 років незалежності Україна з сьомою потенційною економікою у світі, за оцінками ООН 1992 року, стала однією з останніх". Фото: pexels.com

Історично Україна важко виборювала власну незалежність. Боротьба продовжується й далі. Через російську агресію ми тимчасово втратили Крим, частину Донецької та Луганської областей. Це завдало збитків українській промисловості, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

"Крім того, Україну спіткала демографічна криза. За 30 років незалежності нас стало менше десь на 9 мільйонів. 1991-го нараховували 52 мільйони українців. Зараз - майже 43. Якщо врахувати громадян, які перебувають за кордоном на постійних чи тимчасових заробітках, падіння буде ще більшим", - говорить економіст.

Додає, що за 30 років незалежності Україна з сьомою потенційною економікою у світі, за оцінками ООН 1992 року, стала однією з останніх. За рівнем доходів українців також посідаємо "почесне" останнє місце серед країн Європи.

"Мушу констатувати, що за 30 років незалежності економічних здобутків фактично немає. Факт наявності національної грошової одиниці – норма для всіх країн. Та й гривня за доволі короткий час існування девальвувала у понад 20 разів – з 1,6 гривні до 27 гривень за долар", - пояснює Новак.

За його словами, потрібно обрати Україні нову економічну модель розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок землі: за місяць уклали майже 3 тис. земельних угод

"Усе в країні базується на стані економіки. Якщо остання працює погано, то погано фінансується армія, освіта, наука, культура, спорт, медицина. Україна сьогодні – аграрна країна з сировинною економікою. У цьому ж економічному дусі продовжувати далі не можна. Безумовно, аграрний сектор повинен розвиватися. Це відбуватиметься завдяки наявності родючих чорноземів та аграрних традицій. Уряду потрібно проводити нову індустріалізацію на основі сучасної науки, техніки й технологій. Це одне з ключових завдань економічної моделі країни", - підсумував економіст.

Постанову та акт про Незалежність України ухвалили на позачерговій сесії Верховної Ради 24 серпня 1991 року. Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканною територією, на якій чинними є тільки власні Конституція, закони та постанови уряду.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібна нова індустріалізація на основі сучасних технологій" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі