четвер, 10 квітня 2014 14:06

Українцям стане простіше визначити надійність банку - експерт

Українцям стане простіше визначити надійність банку - експерт
НБУ розкрив дані про власників українських банків. Фото: 24daily.net

Розкриття Національним банком України (НБУ) інформації про власників українських банків є правильним кроком.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив незалежний фінансовий аналітик Дмитро Ткаченко.

"Інформація такого типу має бути у відкритому доступі завжди і оновлюватися регулярно. Люди, коли вибирають банк, щоб покласти заощадження, звертають увагу не тільки на процентні ставки, а і на репутацію власників банку. І мало хто захоче віддати гроші банку, яким володіють невідомі офшори чи одіозні олігархи", - сказав Ткаченко.

За його словами, така прозорість дасть змогу відслідковувати, чи не володіють банками, наприклад, народні депутати. Їм, як відомо, заборонено мати бізнес.

"Інформацію про власників банків не публікували від часів головування в НБУ Сергія Арбузова. Зрозуміло, що будь-яке приховування інформації виникає не просто так. Закривши інформацію про банки, можна було вчиняти ледь не рейдерство, вводити до керівництва банків потрібних людей, заважати розслідуванням", - наголосив Ткаченко.

На сайті НБУ досі немає даних про "Реал Банк" і "Брокбізнесбанк". Їх пов'язують з Сергієм Курченком, якого оголосили у розшук.

"У цих банках введена тимчасова адміністрація. Тому неможливо визначити їх власників, їх формально немає. Отже і публікувати нема чого", - пояснив Ткаченко.

Як повідомляли ЗМІ, найбільшим в Україні ПриватБанком володіють губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Банком "Надра" - Дмитро Фірташ, "Пумб" - Рінат Ахметов.

"Всеукраїнський банк розвитку" повністю належить старшому синові екс-президента Віктора Януковича Олександру.

"Дельта Банк" належить Миколі Лагуну (70,61%).

VAB Банк і банк "Фінансова ініціатива" записані за Олегом Бахматюком.

Син Юрія Іванющенка Арсен є власником 51% акцій "Західінкомбанку".

Зараз ви читаєте новину «Українцям стане простіше визначити надійність банку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі