вівторок, 23 червня 2020 12:04

Українці в Польщі можуть отримати виплати за втрачену роботу

Українці в Польщі можуть отримати виплати за втрачену роботу
Українці, які проживають в Польщі в період кризи були звільнені з роботи, можуть отримати компенсацію у розмірі 9400 грн на місяць pixabay.com

Польський президент підписав закон, який дозволяє отримати компенсацію тим, хто втратив роботу через ситуацію з Covid-19. Виплати в розмірі 1400 злотих (9400 грн) на місяць передбачені громадянам Польщі, громадянам країн ЄС, а також деяким категоріям іноземців з третіх країн.

Хто може розраховувати на Доплату солідарності і як оформити допомогу, розповідає юрист з міжнародного працевлаштування Ярослав Стецюн.

На Доплату солідарності можуть розраховувати:

* Власники карт сталего побиту і карт довгострокового резидента ЄС, в т. ч. виданих іншими країнами Євросоюзу (при постійному проживанні іноземця в Польщі)

* Мають блакитні карти (дозвіл на роботу, що вимагає високої кваліфікації)

* Перебувають в РП з гуманітарних обставин (біженці, захист, толерантне перебування і т. п.)

* Володіють дозволом на перебування і роботу в якості члена правління юридичної особи

* Члени сімей поляків або громадян ЄС, які проживають в РП, що володіють картами часового побиту, в т. ч. тільки подали документи на такі карти (мають відповідний штамп), якщо на момент подачі у них була попередня КПП

* Мають карту побиту по роботі - єдиний дозвіл на перебування і роботу, або польську робочу візу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні не зменшуються черги із заробітчан: як людей рятують від спеки

"Останній пункт значно розширює можливості вихідців з України, Росії та Білорусі, які приїхали до Польщі з метою роботи, але звільнених через коронавірус. Виплати можуть бути здійснені протягом 3 місяців - червень, липень і серпень. Нарахування буде проводитися з того місяця, в якому подано заяву. Наприклад, при подачі в останній день червня є шанс отримання доплат за 3 місяці, а в перший день серпня - тільки за один", - каже юрист.

Подати заяву на виплати Dodatek solidarnościowy можуть і особи, які стоять на обліку на біржі праці. Однак в цьому випадку виплата допомоги по безробіттю припиняється на час отримання доплат. Останній день подання заяви на Доплату солідарності - 31 серпня 2020 року

"Подати заяву можна тільки онлайн через спеціальний сервіс Platforma Usług Elektronicznych ZUS. Для цього необхідно мати Підтверджений профіль, що можна зробити за допомогою аккаунта в системі ePUAP або за допомогою Інтернет-банкінгу всіх найбільших фінансових установ Польщі", - додає юрист.

Зарплата в Польщі залежить від договору на роботу, який уклав працівник, та податків, які з неї вираховуються. Переважно усі роботодавці вказують суму брутто, тобто без вирахування податків. Механізм обрахунку "чистої зарплатні" складніший, ніж в Україні, але приблизно від цієї суми потрібно відняти 30-35% заробленого.

Зараз ви читаєте новину «Українці в Польщі можуть отримати виплати за втрачену роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі