середа, 13 червня 2018 09:17

Українці не багато їдять, а мало заробляють

Українці не багато їдять, а мало заробляють
Експерт пояснив, чому українці витрачають на продукти 38% доходів. Фото із відкритих джерел

Україна знаходиться в десятці країн, громадяни яких витрачають на продукти найбільше. Щомісяця українці виділяють на їжу майже 38% своїх доходів, згідно із підрахунками аналітиків із США - повідомляє "Сегодня".

"Це через низькі доходи в поєднанні з високими цінами. Вони не є високими, як такими. На значну групу продуктів харчування вони нижчі, ніж у Європі. Але якщо ми переведемо це на купівельну спроможність, то вона в Україні набагато нижча. Тому, коли ми хочемо купити той же набір продуктів, який хоче купити поляк чи американець, виходячи з нашого доходу, ми заплатимо більше. А в дохід тут потрібно врахувати і заробітну плату, і підприємницький дохід, і соціальні виплати - тобто всі види виплат, які можуть бути. Але вони у нас у відносному вимірі дуже маленькі, тому ми і витрачаємо значні суми на продукти", - роз'яснює ситуацію виданню директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НБУ пояснили, чому уповільнилась інфляція

38% від зарплатні за продукти - досить високий показник, якщо порівнювати із споживчими спроможностями наших сусідів. Так, у Білорусі на продукти витрачають 36,2%, в Росії – 29,9%, в Угорщині – 18,3%, в Польщі – 16,5%, у Німеччині – 10,6%, а в США ці витрати не перевищують 6,3%.

Міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі одного з телеканалів заявив, що ціни на продукти харчування в Німеччині та Україні приблизно однакові. Але українці їдять багато, тому витрачають більше. Така заява обурила глядачів та викликала неймовірний резонанс у соцмережах та у ЗМІ.

Так, за даними США, витрати 2016 року становлять 38% від усіх доходів на продукти і 8,1% – на алкоголь і сигарети. Тобто загальні витрати на ці дві групи - 46,1%. Таким чином ми входимо в 10 країн, які витрачають на їжу найбільше.

Зараз ви читаєте новину «Українці не багато їдять, а мало заробляють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі