середа, 02 березня 2011 11:01

Україна змінить закон про держзакупівлі заради європейських мільйонів

Україна змінить закон про держзакупівлі заради європейських мільйонів

Київ погодився внести в законодавство про держзакупівлі зміни, на яких наполягає Брюссель. Раніше Європа, обурена законом про держзакупівлі, вирішила призупинити виділення Україні бюджетної підтримки.

"Зараз ведуться активні робочі дискусії, узгоджується законодавство. За умови якнайшвидшого врегулювання ситуації ми можемо розраховувати на отримання траншів на загальну суму 126 млн. євро влітку нинішнього року", - заявила в коментарі "Коммерсантъ-Украина" перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова.

Вона зазначила, що загальний обсяг програм, з фінансуванням яких виникли складнощі, перевищує 280 млн євро.

За словами джерела видання в адміністрації президента, щоб залагодити конфлікт, Акімова минулої п'ятниці зателефонувала послу Євросоюзу в Україні Жозе Мануелю Пінту Тейшейрі. До цього до діалогу з ЄС залучали чиновники рангом не вище за заступника міністра.

У новому законопроекті, який зараз узгоджують представництво Євросоюзу і Мінекономрозвитку, містяться норми, що посилюють тендерні процедури. Однією з ключових вимог Євросоюзу стала зміна положення "про термінову закупівлю". У чинному законі передбачено, що процедура закупівлі в одного учасника "як виняток" може застосовуватися "у разі виникнення термінової потреби в товарах, роботах чи послуги".

У Єврокомісії вважають, що ця норма дозволяє підвести під спрощену процедуру практично будь-яке порушення. У результаті сторони узгодили формулювання, допускає проведення тендеру з одним учасником у разі "виникнення особливих економічних або соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовником термінів процедури конкурсних торгів".

Ще одне важливе нововведення, яке повинне з'явитися в зміненому законі про держзакупівлі, - можливість здійснювати регулярні закупівлі товарів без оголошення тендеру для кожної нової партії придбаних товарів. Для цього в законі буде введено поняття рамкової угоди. Укладати їх можна буде на термін не більше 4 років.

Зараз ви читаєте новину «Україна змінить закон про держзакупівлі заради європейських мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі