середа, 24 липня 2019 10:12

Україна втратить третину робочої сили - експерт

 

2050-го Україна втратить понад третину робочої сили. Населення країни скорочується та старіє.

До 2030-го Україна втратить близько 15% робочої сили, за 20 років - 30%. Серед усіх країн Центральної та Східної Європи гірша ситуація лише в Латвії та Болгарії, повідомляють в ефірі "Сніданок із 1+1".

Населення України скорочується, молодь їде за кордон. Народжуваність стає низькою, не перекриває цих втрат і середній вік українця постійно зростає.

Чехія, Польща та Словаччина спрощують процедури для трудових мігрантів. Саме ними вони перекривають нестачу робочої сили і як джерело трудової міграції розглядають саме Україну.

В Україну ж трудові мігранти не їдуть. МВФ радить активніше брати в Україні на роботу співробітників старшого віку – 55 років і вище. У країні є деякі категорії компаній, що мають у штаті багато таких співробітників.

На сайтах пошуку роботу роботодавці шукають більш молодих спеціалістів - до 35-ти років.

"В країні складалося упередження, що найкращий вік для кандидата 25-35, а після 30 - то вже така рання старість. Далі вже загалом рахувати нема кого. Навіть у нас з вами середній вік 70 років, виявляється, що роботодавцям після 35-ти ми не дуже потрібні", - розповіла фахівець із кадрів Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому більше українців їдуть на ПМП у США, ніж у Польщу

З початку року 1996 українців отримали дозвіл на еміграцію у США. Торік таких було 3358, 2014-го — 1368. Статистику наводять у Державній міграційній службі. Виїхати на постійне місце проживання у Білорусь дозволили 128 українцям, Литву — 366, Молдову — 90, Німеччину — 411, Польщу — 14, Росію — 331.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратить третину робочої сили - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі