вівторок, 17 лютого 2015 15:14

Україна втратила 20% економічного потенціалу через агресію Росії

Україна втратила 20% економічного потенціалу через агресію Росії
Фото: tsn.ua

В результаті військового конфлікту на Донбасі було знищено 20% економічного потенціалу України.

Про це сказав на брифінгу радник прем'єр-міністра України Данило Лубківський.

Відповідні дані вказані у звіті уряду про втрати і збитки України від російської агресії, названому "Чорна книга Кремля".

"В цілому, війна, розгорнута Путіним проти України, на сьогодні знищила майже 20% нашого нинішнього економічного потенціалу, включно з орієнтовними доходами і валютними надходженнями", - повідомив Лубківський.

Зокрема, до бюджету не надійшло близько 23 млрд грн через окупацію Донбасу і Криму.

Бойовики знищили 1,4 тис. об'єктів залізничної інфраструктури та 1,5 тис. км автомобільних доріг. Зруйновано понад 9 тис. житлових будинків. Загальна сума руйнувань житлово-комунальної та соціальної інфраструктури сягає понад 1,25 млрд грн.

Сума збитків від загарбання Росією майже чотирьох тисяч українських підприємств у Криму сягає 1,18 трлн грн.

За інформацією Кабміну, щодня Україна витрачає близько 100 млн грн на проведення АТО задля захисту від російських сил.

Найбільших втрат зазнала промисловість. Так, за результатами 2014 року промислове виробництво скоротилося майже на 11%. Видобуток вугілля в Україні упав на 35% (115 із 150 шахт знаходяться на окупованих територіях).

Наразі через бойові дії не працюють такі металургійні гіганти: ПАТ "Алчевський МК", ПАТ "Донецький металопрокатний завод", ПАТ "Донецький електрометалургійний завод", ПАТ "Стаханівський феросплавний завод", а також коксохімічні - "Горлівський КХЗ", "Авдіївський КХЗ", ПАТ "Ясинівський КХЗ".

Практично не працюють або не працюють взагалі вісім підприємств машинобудівної галузі, втрати якої, за попередніми даними, у 2014 році сягнули близько 10 млрд грн.

Через зупинку хімічного концерну "Стирол" минулого року країна втратила понад 30% виробництва аміаку, 26% - мінеральних добрив, 90% - скла.

За попередніми підрахунками, Україна через російську агресію не отримуватиме щорічно близько 3% ВВП сільського господарства.

Через анексію Криму аграрний сектор України вже втратив 16 млрд грн, через війну на Донбасі - близько 520 млн грн у Донецькій і понад 1,17 млрд грн у Луганській області.

 

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила 20% економічного потенціалу через агресію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі