четвер, 24 січня 2019 21:10

Україна відмовилася від радянських стандартів: як зміниться якість продуктів

Україна відмовилася від радянських стандартів: як зміниться якість продуктів
Зараз виробники розробляють і використовують власні норми - технічні умови. Фото: retail-loyalty.org

З 1 січня перестали діяти понад 12 тис. радянських державних стандартів. Їх замінили нові, які ґрунтуються на європейському законодавстві. До 2022 року Мінекономрозвитку запланувало переписати ще близько тисячі старих ДСТУ.

"Насправді державні стандарти на більшість продуктів харчування вже скасували кілька років тому. Зараз виробники розробляють і використовують власні норми - технічні умови. Тому на якість, смак чи ціну продуктів сьогоднішня відміна радянських стандартів ніяким чином не вплине. Європейські стандарти стосуватимуться промисловості, машино- чи авіабудування", - розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

Він додає, що міністерство просто марнує час і гроші держави. Адже більшість скасованих радянських норм вже давно не працювали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як за 4 роки змінилися ціни на основні продукти харчування

"Україна піднімається у всіх рейтингах, які тільки існують, вже кілька років. Щоправда на рівень життя українців це жодним чином не впливає. Тобто від відміни радянських стандартів грошей у нашій країні більше не стане", - каже Дорошенко.

Не завжди європейські норми підходять для України. Так, раніше виробники обов'язково реєстрували технічні умови.

"Якщо до виробника виникали питання, то державний орган завжди міг перевірити технічні умови. Зараз подавати їх не обов'язково. Держава вимагає технічні умови тільки після випадків харчового отруєння. Ця система працює у Європі. Але вона не для нас", - говорить експерт.

У грудні 2018-го в Україні затвердили нові правила маркування продуктів. На етикетках товарів заборонили писати інформацію, яка може ввести в оману покупця. На видному місці потрібно зазначати наявність у товарі інгредієнтів-алергенів. Також по-новому вказувати термін придатності продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Україна відмовилася від радянських стандартів: як зміниться якість продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі